Gyorsított eljárásban szavazhat a parlament az adatigénylés fizetőssé tételéről

A kormány kérésére már jövő hétfőn szavazhatnak a törvényjavaslatról, aminek elfogadása esetén úgy módosulna az információszabadságról szóló törvény, hogy egyrészt szűkülne a kikérhető közérdekű adatok köre, másrészt pedig mindezt fizetőssé tenné a kormány. A Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott módosítót elég nehéz másképp értelmezni, mint hogy a kormány egyszerűen nem szeretné, ha bárki kívülről rálátna, mit-miért-mennyiért tesznek. Látva a paksi beruházás körüli eddigi bonyodalmakat, és sejtve, milyen közpénzkánaán jön majd el az olimpiai rendezés tervével, ez persze az ő szempontjukból teljesen érthető igény.

A kivételes eljárást most az a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kérte, aki az Átlátszó cikke szerint két hete még a törvényjavaslat októberi elfogadását kérte Kövér Lászlótól. Csak akkor még nem szerepelt a törvénycsomagban Trócsányi módosítója az információszabadság kinyírásáról.

Hétfőn négy szervezet, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, az Átlátszó.hu és az Energiaklub az igazságügyi miniszterhez, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez és a parlamenti képviselőkhöz fordult, hogy megakadályozzák a közérdekű adatok megismerhetőségének újabb korlátozását

Mint írják, a változásokkal az adatkezelők arra kapnának lehetőséget, hogy e határozatlan tartalmú korlátozó rendelkezések önkényes alkalmazásával leküzdhetetlen akadályt gördítsenek a közérdekű adatok megismerésének útjába. Ezáltal a törvényjavaslat, az információszabadság ombudsmani védelmének felszámolását és aszámlaszintű adatigénylés bevezetését követően újabb súlyos csapást mérne a közérdekű adatok hozzáférhetőségére. (Címlapi kép: MTI/Komka Péter)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.