Hivatalosan is totális hülyét csinált magából a kormány: az ügyészség SEMMI törvénysértőt nem talált a norvégok pénzét kezelő civileknél

A Norvég Civil Támogatási Alaptól Magyarországra érkező pénzek elosztásában érintett három civil szervezet esetében az ügyészségnek nem kellett intézkednie, két másik esetben csak adminisztratív hiányosságokat találtak – erősítette meg a Magyar Nemzet értesüléseit Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a lap keddi számában.

A lap azt írta, hogy befejeződött a Fővárosi Főügyészségen az a törvényességi ellenőrzés, ami tavaly ősszel kezdődött a norvég alaptól érkező pénzek elosztásában érintett öt civil szervezetnél. A három alapítványnál és két egyesületnél azt vizsgálták, hogy az érintett civil szervezetek működése a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megkeresésében meghatározott körben megfelel-e a jogszabályoknak.

„Három szervezet esetében érdemi ügyészi intézkedésre egyáltalán nem volt szükség”

– mondta a szóvivő az újságnak.

Hogy mi volt a két legnagyobb szabálytalanság?

  1. Egy alapítvány – a jogszabályi rendelkezések ellenére – nem tette fel a honlapjára a 2012-es és 2013-as beszámolókat, ezért a főügyészség „a megállapított jogszabálysértés megszüntetése érdekében jelzést nyújtott be”.
  2. A törvényességi ellenőrzés során azt is megállapították, hogy az egyik érintett egyesület nem működik, ezért a megszűnésének megállapítása iránt a főügyészség keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez.

Az Ökotárs Alapítvány ellen tavaly a kormány indított hadjáratot, amiben a bíróság szerint törvénytelen házkutatást tartottak, majd a Kehi jelentése megállapította, hogy az Ökotárs visszaélt a norvég kormány bizalmával, és magyar törvényeket sértett meg.

Ebbe a sztoriba főleg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár állt bele, úgyhogy most, hogy még a magyar ügyészség szerint is törvényesen működtek a civil szervezetek, leginkább ők tartoznak magyarázattal.

Korábban maga a norvég kormány is felkért egy független könyvvizsgáló céget, hogy vizsgálja meg az ügyet, ami arra jutott, hogy az alap forrásainak kezelése és az ellenőrzési mechanizmusok az előírásoknak megfelelnek.