Hivatalosan is totális hülyét csinált magából a kormány: az ügyészség SEMMI törvénysértőt nem talált a norvégok pénzét kezelő civileknél

bűnügy
2015 június 30., 07:39
comments 462

A Norvég Civil Támogatási Alaptól Magyarországra érkező pénzek elosztásában érintett három civil szervezet esetében az ügyészségnek nem kellett intézkednie, két másik esetben csak adminisztratív hiányosságokat találtak – erősítette meg a Magyar Nemzet értesüléseit Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a lap keddi számában.

A lap azt írta, hogy befejeződött a Fővárosi Főügyészségen az a törvényességi ellenőrzés, ami tavaly ősszel kezdődött a norvég alaptól érkező pénzek elosztásában érintett öt civil szervezetnél. A három alapítványnál és két egyesületnél azt vizsgálták, hogy az érintett civil szervezetek működése a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megkeresésében meghatározott körben megfelel-e a jogszabályoknak.

„Három szervezet esetében érdemi ügyészi intézkedésre egyáltalán nem volt szükség”

– mondta a szóvivő az újságnak.

Hogy mi volt a két legnagyobb szabálytalanság?

  1. Egy alapítvány – a jogszabályi rendelkezések ellenére – nem tette fel a honlapjára a 2012-es és 2013-as beszámolókat, ezért a főügyészség „a megállapított jogszabálysértés megszüntetése érdekében jelzést nyújtott be”.
  2. A törvényességi ellenőrzés során azt is megállapították, hogy az egyik érintett egyesület nem működik, ezért a megszűnésének megállapítása iránt a főügyészség keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez.

Az Ökotárs Alapítvány ellen tavaly a kormány indított hadjáratot, amiben a bíróság szerint törvénytelen házkutatást tartottak, majd a Kehi jelentése megállapította, hogy az Ökotárs visszaélt a norvég kormány bizalmával, és magyar törvényeket sértett meg.

Ebbe a sztoriba főleg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár állt bele, úgyhogy most, hogy még a magyar ügyészség szerint is törvényesen működtek a civil szervezetek, leginkább ők tartoznak magyarázattal.

Korábban maga a norvég kormány is felkért egy független könyvvizsgáló céget, hogy vizsgálja meg az ügyet, ami arra jutott, hogy az alap forrásainak kezelése és az ellenőrzési mechanizmusok az előírásoknak megfelelnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.