Új, kínai drog árasztja el Amerikát

külföld
2015 június 30., 19:15
comments 105

2015 áprilisában a floridai rendőrség lekapcsolt egy férfit, aki azt képzelte, hogy ő Thor, és épp egy fával közösült.

A rendőrök sokkolóval támadtak rá, de kitépte a testéből az elektródákat, és (az igazi Thorhoz méltatlanul) megpróbálta leszúrni az egyik járőrt annak jelvényével. Mikor végre sikerült elfogni, a férfi azt állította, hogy a flakka nevű, új szintetikus drogból szedett be.

Ez a flakka egyre nagyobb gondot okoz az amerikai hatóságoknak. Míg a drog már bizonyítottan 27 halálesetért felelős az Egyesült Államokban, még mindig nagyon egyszerű hozzájutni. Az olcsón beszerezhető, 5 dolláros őrületnek becézett szert ugyanis Kínában teljesen legálisan állítják elő, onnan legálisnak álcázva szállítják az amerikai fogyasztókhoz. A hajók szállítóleveleiben a drog általában tisztítószerként vagy samponként szerepel.

A flakka fő alapanyaga az alfa-PVP (alfa-pirrolidinopentiofenon) nevű szer, amit jelenleg is nagyjából 150 kínai cég árul az Egyesült Államokban is. A fogyasztók még Skype-on is kapcsolatba léphetnek az árusítókkal. A drogot kínáló honlapok többsége megbízhatónak tűnik, olyan, mintha egy sima orvosi kutatóintézet árulna valamilyen szert. Szinte mindegyikük azt állítja magáról, hogy az ő flakkája a legjobb a piacon, a cégek még színezik is az egyébként fehér tablettákat, hogy megkülönböztethetőek legyenek a márkák.

A flakkát nagyjából 30 perc alatt meg lehet rendelni a neten és 5-10 nap alatt szállítják is. Mivel a drog előállítási költsége alacsony, és az előállítók még az illegalitás miatti kockázatot sem futják, általában azt is felajánlják, hogy ha esetleg az amerikai hatóságok elkobozzák az adott rendelést, a használó újabb pakkot kap.

Az amerikai média szerint az egyébként is gyengén szabályozott kínai vegyipart felügyelő hatóságok sem lépnek fel a flakkaimportőrök ellen, hiszen a drog legjelentősebb piacai külföldön vannak, így Kínában egyszerűen nem látszik, mennyire veszélyes a szer. Ezen a videón például egy amerikai flakkafelhasználó próbál betörni egy rendőrőrsre:

A dologban viszont rengeteg pénz van, több ezer kínai labor dolgozik a flakka alapanyagainak előállításán. Nagy tételben tőlük akár kilónként 1500 dollárért is be lehet szerezni a szert, aztán ugyanezt a mennyiséget 50 ezer dollárért lehet értékesíteni az amerikai utcákon. (BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.