Mesterséges intelligenciát, virtuális valóságot és mindenkinek elérhető internetet épít a Facebook

A Facebook jövőjéről beszélt leginkább keddi, egyórás kérdezz-felelekjében Mark Zuckerbert, a Facebook atyaúristene. Zuckerberg stílszerűen saját fb-profiloldalán válaszolgatott a kérdésekre - már akiére, anarki kolléga "Hey Mark what are you doing here?" kérdését megválaszolatlanul hagyta.

Zuckerberg válaszaiból kibontakozott, hogy három fő projektje a jövőben

  • a mesterséges intelligencia kifejlesztése;
  • a virtuális valóság fejlesztése, mert szerinte az a jövő nagy számítástechnikai és kommunikációs platformja;
  • az internet.org nevű projektje, aminek a célja, hogy tényleg mindenki számára elérhetővé tegye az internetet.

Ez utóbbi logikus, azok, akiknek már most is van hozzáférésük, szinte mind csatlakoztak már a Facebookhoz, így a felhasználói tábor növeléséhez már az elérést kell növelni.

Vegyük hát inkább a két fontosabbat:

Zuckerberg bevallása szerint a Facebook már javában dolgozik egy mesterségesintelligencia-rendszeren. Olyanon, amelyiknek "még az embereknél is jobb érzékszervei vannak", vagyis amelyek képesek felismerni a képek és videók tartalmát, az azokon látható tárgyakat, embereket, állatokat, helyszíneket. Egy másik rendszer a nyelvfelismerésre és a valósidejű fordításra koncentrál, amely egyrészt egyik nyelvről a másikra is képes lenne fordítani, vagy beszélt szöveget írottá alakítani.

Persze az AI-rendszereket aztán a News Feedben is használnák, hogy abban a felhasználót jobban érdeklő, relevánsabb tartalom jelenhessen meg, mondjuk a századik, naplementés képre írt Coelho-idézet helyett.

A virtuális valóságról Zuckerberg azt gondolja, hogy a jövőben a VR-szemüvegek a mindennapjaink részévé válnak, így a jövőben

tényleg

minden

élményünket

életünk

leglényegtelenebb

senkit se érdeklő

apró rezdülését

megoszthatjuk

a szeretteinkkel és ismerőseinkkel, akár érdekli őket ez, akár nem. Csak remélni tudom, hogy két kedvenc közösségi funkciómat, a blockot és az ignore-t mindez nem érinti majd. (Via Endgadget)