A magyar bevándorlóvita a világ legnépesebb threadje, amiben az admin a legnagyobb troll

publicisztika
2015 július 03., 15:28
comments 653

Pompásan építette fel a kormány a magyar bevándorlóvitát, látszik, hogy rég készültek rá. Orbán Viktor január elején, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás után mondta, hogy meg kell védeni Magyarországot a bevándorlóktól, aztán két hét múlva a Kossuth rádióban bedobta a megélhetési bevándorló szókapcsolatot. Február végén becsődölt a Buda-Cash, aztán kirobbant a Quaestor-botrány, ez pedig egy kicsit háttérbe szorította a bevándorlóparát is, de utána újult erővel támadott a kormány: gyors egymásutánban nemzeti konzultáció, plakátkampány és a kerítés építésének bejelentése követte egymást.

A kormány és a Fidesz stratégiája egyszerű: minden áron meg kell nyerni a következő választást.

Ehhez pedig folyamatosan újabb és újabb témákat kell bedobni a közbeszédbe, aztán el kell intézni, hogy ezek a témák két táborra osszák a magyarokat. Ez a legnehezebb, de a kormány nagyon ügyes benne. Minden problémára adnak egy általánosító, de egyszerűen felfogható megoldási javaslatot, majd minden véleményt, amelyik egy kicsit is árnyalni akarná az ő megközelítésüket, a másik táborhoz tartozónak bélyegeznek. Így volt ez a rezsicsökkentésnél vagy a brókerbotránynál is: aki kimondta, hogy a rezsicsökkentéssel bizonyos cégek rosszul járnak, vagy hogy kevesebb pénz jut a hálózatkarbantartásra, azt rögtön a rezsicsökkentés ellenségének és a multik barátjának kiáltották ki. Ha a brókerbotránynál valaki kimondta, hogy az ügyben a Fideszen belül is lenne takarítanivaló, az rögtön a „csaló brókerek oldalára állt” a fideszes politikusok megszólalásai szerint.

Ugyanez van most menekültügyben is. Aki kimondja, hogy a kerítés nem megoldás, vagy hogy a kormány plakátkampánya általánosító és szükségtelenül gyűlöletkeltő, az a bevándorlók oldalára állt, és a bevándorlók barátja, el akarja veszejteni a magyar kultúrát, nem számítanak neki a nemzeti hagyományok, nem törődik a magyarokkal.

A kormánynak ez azért jó, mert ha csak két tábor van, akkor a velük tartó tábor szükségszerűen nagyobb lesz a Fidesz biztos szavazóbázisánál. Viszont akik menekültügyben a kormány oldalára sodródnak, nagyobb eséllyel támogathatják a Fideszt a következő választáson is. Nagyon egyszerű a logika, csak a kormánnyal vagy a kormány ellen lehet lenni, és aki nincs a kormánnyal, az a kormány ellen van.

A gond csak az, hogy a bevándorlás igenis fontos kérdés, ami alapjaiban meghatározza Európa és benne Magyarország jövőjét. Erről nem lehet általánosításokban beszélni, ugyanúgy nem mondhatjuk, hogy a bevándorlók a barátaink, mint ahogyan azt sem, hogy a bevándorlók az ellenségeink. Az értelmes vita megindításához annyit kellene először belátni, és elfogadni közös nevezőnek, hogy egy bevándorló nem jó vagy rossz, és ittléte nem kártékony vagy kívánatos pusztán azért, mert ő egy bevándorló, hanem jó is és rossz is lehet. Ugyanúgy az ittléte is lehet kártékony és kívánatos is, ez rengeteg dologtól függ.

A kormánynak azonban nem érdeke, hogy erről beszélgessünk, nekik az a jó, ha egyszerű üzenetekkel lehet kommunikálni: a Fidesz érti a problémát, és érzi a fenyegetést, ezért hatékonyan megvédi a magyarokat. Ha valaki erre azt mondja, hogy a kerítést meg fogják kerülni, vagy hogy a kerítés ténylegesen háborús övezetekből érkező menekülteket is távol fog tartani, vagy hogy a stadionépítések helyett a bevándorlók integrációjára is szánhatnánk több pénzt, hiszen fogy és öregszik az ország lakossága, és valahonnan pótolni kellene a kieső munkaerőt, akkor a kormány nem ezekre a felvetésekre fog válaszolni, hanem azt mondja, hogy aki ezeket felveti, az el akarja veszejteni Magyarországot, és a bevándorlókat támogatja.

Amióta folyik ez a bevándorlóhiszti, semmilyen értelmes dologról nem tudtunk beszélgetni ezzel kapcsolatban.

  1. Nem tudjuk, hogy pontosan mennyibe kerül a magyar menekültügyi rendszer fenntartása.
  2. Nem tudjuk, mennyi pénzünk van erre az egészre.
  3. Nem tudjuk, hogyan lehetne ésszerűsíteni az értelmetlen szabályokon.
  4. Nem tudjuk, hány menekültet tud egyáltalán befogadni ez az ország. A kormány másfél éve még azt mondta, hogy 170 ezer menekülőt is elbírunk, most meg már 40 ezerrel sem tudunk mit kezdeni. Félreértés ne essék: lehetséges, hogy nem tudunk 170 ezer embert befogadni, de akkor tisztázni kéne, hogy miért mondták korábban ezt.
  5. Ugyanez van a visszatoloncolásokkal is. A kormány azzal riogat, hogy Ausztriából és Németországból ezreket akarnak hozzánk visszatoloncolni, de az osztrák kormánynak meg nincsenek ilyen tervei. Itt is simán lehet, hogy nem a magyar, hanem az osztrák kormány hazudik, csak akkor erről kéne beszélgetni, nem arról, hogy félelmetesek és büdösek-e a menekültek vagy nem, és hogy letapossák-e a vetést.
  6. Beszélhetnénk arról is, hogy a kormány tervei szerint pontosan ki is fog ebben az országban 20-30-40 év múlva dolgozni, hogy kitermelje a ma dolgozók nyugdíját. Mert a népességfogyást nem sikerült megállítanunk, és ha éveken belül sikerülne is, a következő évtizedek még akkor is kínkeservesen fognak telni nyugdíjügyileg.

A kormánynak kapóra jön, hogy ebben a vitában rajta kívül mindenkinek csak félinformációi vannak.

Tehát van egy eleve rossz problémafelvetés, de a problémafelvetést támadó kommentelőket a kormány, mint admin, kidobja a threadből, a neki tetsző, troll hozzászólásokat pedig upvote-olja.

A következő lépés szükségszerűen az, hogy megérkezik a másik oldali troll, aki hajlandó ugyanazokkal az általánosításokkal vitatkozni a kormánnyal, amikkel az elindította a vitát. Így jutunk el oda, hogy ostoba DK-sok a debreceni menekültbalhé (amiről szintén nem tudjuk, hogy pontosan mi váltotta ki) után pár nappal nekiállnak csokit osztani a menekülteknek a Sámsoni úti menekülttáborban, meg hogy ellenzékiek sokasága kezd el arról beszélni, hogy a menekültek remek emberek, és hogy csak befogadásra méltó, becsületes orvosok, ügyvédek, atomfizikusok és klasszika-filológusok vannak a Magyarországra érkezők között.

Közben a probléma továbbra is megvan, a bevándorlók jönnek, a kerítés épül, mi meg itt állunk érdemi és épelméjű megoldási javaslat nélkül. Úgy tűnik, mintha épp konzultálna a nemzet a bevándorlásról, pedig csak két öreg troll felesel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.