Hogy mi lesz Overdose tetemével, azt senki sem tudja

Az egykori versenyló csütörtökön elhunyt/elpatkolt/meghalt Németországban. A tervek szerint Alagon temetnék el, de ehhez haza kellene valahogy hozni. Ez nem lesz egyszerű.

Overdose tulajdonosa, Mikóczky Zoltán áfacsalás miatt előzetesben van. Ügyvédje, ifjabb Lominczi Zoltán a Blikknek, azt mondta, hogy előbb felboncolják a lovat, hogy kiderüljön, mi okozta a halálát, aztán Berlinben elhamvasztják, mert közegészségügyi okokból nem lehet másképp hazaszállítszállítani.

Az Indexnek Farkasházy Benedek a PannoniaOverdose.hu szerkesztője viszont úgy nyilatkozott, hogy a német állategészségügyi szabályokban nincsen gyakorlat egy ló tetemének külföldre szállítására. Hamvasztásra csak egy közeli országban volna mód, de oda sem biztos, hogy át lehet szállítani.

A tetem hazahozatalát engedélyeztetni kell a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál, elég szigorúak a szabályok, speciálisan erre engedélyeztetett jármű kell hozzá. „Kifejezetten egy ló tetemének utólagos hazaszállításának kezdeményezésére még nem volt példa, mivel az állati tetemeket indokolatlan késedelem nélkül szükséges ártalmatlanítani a fennálló állat-, és közegészségügyi kockázat miatt" – írta az Indexnek a hivatal. Magyarországon a szabályok szerint lótetemet nem, csak a hamvait lehet eltemetni az állatartó ingatlanán.

Overdose kólikában hunyt el, ezt számos dolog okozhatta. Farkasházy Tivadar sejtetett is egyet a Blikknek. Szerinte Mikóczynak azt mondták, hogy ha kiviszi a lovát Bábolnáról Németországba, meg fogja bánni. És az is érdekes szerinte, hogy előbb letartóztatták a ló tulajdonosát, majd két hónapra rá Overdose elpusztult.

Ez utóbbi azért annyira talán mégsem érdekes, mert Mikóczyt nem először gyanúsítják csalással, Romániában is volt előzetesben és el is ítélték.

Overdose felemás, a várakozásoktól messze elmaradó pályafutásáról itt írtunk, fedezőménként nyújtott teljesítményét majd csak akkor lehet értékelni, ha az utódok versenyezni fognak.