Hogy mi lesz Overdose tetemével, azt senki sem tudja

2015 július 3., péntek 7:16
110

Az egykori versenyló csütörtökön elhunyt/elpatkolt/meghalt Németországban. A tervek szerint Alagon temetnék el, de ehhez haza kellene valahogy hozni. Ez nem lesz egyszerű.

Overdose tulajdonosa, Mikóczky Zoltán áfacsalás miatt előzetesben van. Ügyvédje, ifjabb Lominczi Zoltán a Blikknek, azt mondta, hogy előbb felboncolják a lovat, hogy kiderüljön, mi okozta a halálát, aztán Berlinben elhamvasztják, mert közegészségügyi okokból nem lehet másképp hazaszállítszállítani.

Az Indexnek Farkasházy Benedek a PannoniaOverdose.hu szerkesztője viszont úgy nyilatkozott, hogy a német állategészségügyi szabályokban nincsen gyakorlat egy ló tetemének külföldre szállítására. Hamvasztásra csak egy közeli országban volna mód, de oda sem biztos, hogy át lehet szállítani.

A tetem hazahozatalát engedélyeztetni kell a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál, elég szigorúak a szabályok, speciálisan erre engedélyeztetett jármű kell hozzá. „Kifejezetten egy ló tetemének utólagos hazaszállításának kezdeményezésére még nem volt példa, mivel az állati tetemeket indokolatlan késedelem nélkül szükséges ártalmatlanítani a fennálló állat-, és közegészségügyi kockázat miatt" – írta az Indexnek a hivatal. Magyarországon a szabályok szerint lótetemet nem, csak a hamvait lehet eltemetni az állatartó ingatlanán.

Overdose kólikában hunyt el, ezt számos dolog okozhatta. Farkasházy Tivadar sejtetett is egyet a Blikknek. Szerinte Mikóczynak azt mondták, hogy ha kiviszi a lovát Bábolnáról Németországba, meg fogja bánni. És az is érdekes szerinte, hogy előbb letartóztatták a ló tulajdonosát, majd két hónapra rá Overdose elpusztult.

Ez utóbbi azért annyira talán mégsem érdekes, mert Mikóczyt nem először gyanúsítják csalással, Romániában is volt előzetesben és el is ítélték.

Overdose felemás, a várakozásoktól messze elmaradó pályafutásáról itt írtunk, fedezőménként nyújtott teljesítményét majd csak akkor lehet értékelni, ha az utódok versenyezni fognak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt