Hogy mi lesz Overdose tetemével, azt senki sem tudja

ÁLLAT
2015 július 03., 07:16
comments 110

Az egykori versenyló csütörtökön elhunyt/elpatkolt/meghalt Németországban. A tervek szerint Alagon temetnék el, de ehhez haza kellene valahogy hozni. Ez nem lesz egyszerű.

Overdose tulajdonosa, Mikóczky Zoltán áfacsalás miatt előzetesben van. Ügyvédje, ifjabb Lominczi Zoltán a Blikknek, azt mondta, hogy előbb felboncolják a lovat, hogy kiderüljön, mi okozta a halálát, aztán Berlinben elhamvasztják, mert közegészségügyi okokból nem lehet másképp hazaszállítszállítani.

Az Indexnek Farkasházy Benedek a PannoniaOverdose.hu szerkesztője viszont úgy nyilatkozott, hogy a német állategészségügyi szabályokban nincsen gyakorlat egy ló tetemének külföldre szállítására. Hamvasztásra csak egy közeli országban volna mód, de oda sem biztos, hogy át lehet szállítani.

A tetem hazahozatalát engedélyeztetni kell a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál, elég szigorúak a szabályok, speciálisan erre engedélyeztetett jármű kell hozzá. „Kifejezetten egy ló tetemének utólagos hazaszállításának kezdeményezésére még nem volt példa, mivel az állati tetemeket indokolatlan késedelem nélkül szükséges ártalmatlanítani a fennálló állat-, és közegészségügyi kockázat miatt" – írta az Indexnek a hivatal. Magyarországon a szabályok szerint lótetemet nem, csak a hamvait lehet eltemetni az állatartó ingatlanán.

Overdose kólikában hunyt el, ezt számos dolog okozhatta. Farkasházy Tivadar sejtetett is egyet a Blikknek. Szerinte Mikóczynak azt mondták, hogy ha kiviszi a lovát Bábolnáról Németországba, meg fogja bánni. És az is érdekes szerinte, hogy előbb letartóztatták a ló tulajdonosát, majd két hónapra rá Overdose elpusztult.

Ez utóbbi azért annyira talán mégsem érdekes, mert Mikóczyt nem először gyanúsítják csalással, Romániában is volt előzetesben és el is ítélték.

Overdose felemás, a várakozásoktól messze elmaradó pályafutásáról itt írtunk, fedezőménként nyújtott teljesítményét majd csak akkor lehet értékelni, ha az utódok versenyezni fognak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.