Brüsszel nem tárgyal a görög kormánnyal

Egyéb
2015 július 06., 08:45
comments 295

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke hétfőn azt mondta, hogy nekik mindegy, hogy ki a görög pénzügyminiszter, egyelőre úgyse tárgyalnak vele.

A bizottságnak nincs miről tárgyalnia a görög kormánnyal, mert nincs semmilyen mentőprogram, ami hatályban lenne. Az előző 30-án lejárt, új pedig nincs a napirenden. A bizottság addig nem tárgyal, amíg az Eurogroup (vagyis a zóna pénzügyminiszterei) erre nem adnak felhatalmazást. A zóna pénzügyminiszterei kedd délután, a miniszterelnökei pedig kedd este találkoznak Brüsszelben.

Adtak pénzt, kezdett jól menni, elrontották

Dombrovskis emlékeztetett, hogy az európai adófizetők rengeteg pénzt tettek már bele a görög gazdaság helyreállítására, vagyis Európát nem lehet azzal vádolni, hogy ne lenne szolidáris a görög néppel. Szerinte a görög kormányok az előírt reformokat korábban sem teljesítették rendesen, de még így is 2014-re kezdett magához térni a görög gazdaság: növekedés indult, csökkent valamivel a munkanélküliség. Ezért a bizottság sajnálja, hogy a mostani görög kormány ahelyett, hogy ezt kihasználta volna, felmondta az eddigi megállapodásokat.

A bizottság szerint a vasárnapi népszavazásnak nem jogi, hanem politikai jelentősége volt, tekintve hogy egy lejárt szerződéssel kapcsolatos, soha el nem fogadott dokumetumról szólt. A nemek győzelmével a helyzet jóval nehezebb, mint előtte volt. A görög államnak nagyon komoly likviditási problémái vannak, a bizottság szerint mindent meg kellene a görög kormánynak tennie, hogy ezen a helyzeten segítsen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.