Megszavazta a parlament az olimpiát

2015 július 6., hétfő 11:47
293

Hétfőn megszavazta az Országgyűlés, hogy megpályázza a 2024-es nyári olimpia és paralimpia megrendezését.

Erről 151 igen, 33 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett döntöttek hétfőn a képviselők. A budapesti olimpia mögé nem csak a fideszes és KDMP-s képviselők álltak be, hanem még a Jobbik, valamint Fodor Gábor és Kész Zoltán is. A Fideszből egyedül Bencsik János tartózkodott.

Kunhalmi Ágnes kivételével a szocialisták nemmel szavaztak. Kunhalmi tartózkodott. Nem támogatta még az olimpia megrendezését az LMP-frakció és a DK- képviselői sem. Az együttes Szelényi Zsuzsanna és a PM-es Szabó Tímea is nemmel szavazott.

Ezzel a parlament felkérte a fővárosi önkormányzatot, a MOB-ot és a kormányt, hogy a pályázatot vidéki helyszínek minél szélesebb körű bevonásával, a környezetvédelmet szem előtt tartva, döntően a meglévő, illetve a 2024-ig - az olimpiától függetlenül - megépülő infrastruktúrára alapozva, a felesleges, később kihasználatlan fejlesztéseket kerülve készítse el.

A határozat értelmében az olimpiai játékokból származó költségvetési többletbevételeket elsősorban az egészségügy fejlesztésére kell fordítani. Csak addig kell kibírni valahogy.

A döntés szerint létrejön az Olimpiai Pályázati Bizottság, egy egyeztető, véleményező és javaslattevő testület, amelynek 24 tagját a házelnök jelöli ki. A bizottság - amelybe minden országgyűlési képviselőcsoport delegálhatna tagot - feladata lesz például stratégiai ajánlásokat tenni a pályázat előkészítésével kapcsolatban, véleményezni és népszerűsíteni a magyar pályázatot. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt