Elon Musk már marsbéli pizzériákról beszél

tudomány
2015 július 07., 18:45
comments 194

Elon Musk mindig egy lépéssel a világ előtt jár. Az sem zavarja, ha a következő lépést nem sikerült még megtenni, ő már a következő utánin gondolkodik. Most például arról tartott előadást, hogy mennyire jó vállalkozási lehetőségek lesznek majd egyszer a Marson. Szóval ha valakinek az az álma, hogy pizzériát nyitna a vörös bolygón, Musk csak biztatni tudja.

A lehetőségek azért lesznek határtalanok, mert a bolygón mindent meg kell építeni, ami a földi életnek is része, viszont jelenleg nincs ott semmi, így rengeteget lehet építeni. Musk szerint ehhez annyi kell, hogy olcsó legyen a Föld és a Mars közötti utazás. Az olcsó űrutazás ilyen távolságba azonban még nagyon-nagyon messze van.

Egyrészt azért, mert a világ vezető űrügynökségei hagyományos hordozórakétákban gondolkodnak, azok viszont nem újrafelhasználhatóak. Ilyen technológiával tehát csak úgy juthatnánk el a Marsra, ha építenénk egy iszonyatosan erős rakétát, ami erősebb még az embert a Holdra röpítő, fenséges Saturn-V-nél is. Egy ilyen rakéta baromi drága lenne, és csak egy útra lenne jó. Jelenleg egyébként épül is ilyen hordozóeszköz, igaz, egyelőre még nem a Marsot célozzuk vele.

A magas költségeket kétségtelenül enyhítené, ha Elon Musk álma megvalósulna, és végre működne az újrahasznosítható rakétatechnológia. Ezt Musk a SpaceX nevű cége teszteli, de eddig egyetlen éles bevetés sem sikerült, legutóbb a SpaceX egyik Falcon 9 rakétája darabjaira robbant Florida felett. Szóval előbb inkább ezt kéne megoldani, aztán jöhetnek a marsbéli pizzériák. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.