Obama a Vietnami Kommunista Párt vezetőjével találkozott

2015 július 7., kedd 17:41

Nguyen Phu Trong, Vietnam Kommunista Pártjának vezetője az ovális irodában találkozott Barack Obama amerikai elnökkel, és mindkettejük értékelése szerint őszinte és kellemes hangulatú tárgyalásokat folytattak. A két ország 1975-ig háborúban állt. és utána is rendkívül fagyos maradt a vietnami-amerikai viszony. Barack Obama és kormánya azonban az utóbbi években diplomáciai gesztusok tömkelegével bombázta az ázsiai országot.

Nguyen Phu Trong most végre belement, hogy Washingtonba látogat, és a keddi találkozón Obamát is meghívta Vietnamba. Az elnök igent mondott, de pontos dátumokról még nem volt szó. Obama szerint bár komoly különbségek vannak a két ország politikai berendezkedésében és filozófiájában, de a diplomácia segíthet feloldani az ezekkel kapcsolatos nézeteltéréseket.

A két ország viszonyának rendezésében kapóra jött a Fehér Háznak a Kína és Vietnam közötti vita eldurvulása. Kína terjeszkedése a Dél-kínai-tengeren a térség minden államát, így a Kínával hagyományosan ellenséges Vietnamot is zavarja. Hanoiban az tette be végleg a kaput, amikor Kína olajfúró-tornyot épített a tenger olyan részére, amit Vietnam a saját fennhatóságának tart.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Obama erre a vitára azt mondta, hogy mindenképp a nemzetközi jog elvei szerint kell rendezni. Nguyen Phu Trong azonban úgy informálta a médiát, hogy Obama osztotta Vietnam aggodalmait a Dél-kínai-tenger helyzetével, és „a szituációt elmérgesítő közelmúltbéli cselekményekkel, melyek nincsenek összhangban a nemzetközi joggal”. (Reuters)