Kétmilliárd eurónyi forrást zárolt a román ügyészség a helyi Lukoilnál

Kiterjesztette a román ügyészség az orosz Lukoil helyi vállalata elleni vagyonzárat, már az olajcég európai főrészvényese, a Hollandiában bejegyzett Lukoil Europe Holdings is a zárlaz hatálya alá esik.

Ezzel összesen kétmilliárd eurónyi részvény, bankbetét és kibocsátási kvóta zár alá vonását rendelték el szerdán.

A ploiesti-i táblabíróság ügyészsége tavaly októberben 230 millió eurós kárt okozó pénzmosás és adócsalás gyanújával indított vizsgálatot Andrej Bogdanov, a ploiesti-i Petrotel-Lukoil kőolaj-finomító vezérigazgatója ellen, és zár alá helyezte a cég nyersanyag- és árukészletének egy részét.

A vádhatóság mostani közleménye szerint Bogdanovot 1,18 milliárd eurós és 1,53 milliárd dolláros kárt okozó hűtlen kezeléssel is gyanúsítják, és további három román és két orosz állampolgárt vontak bírósági felügyelet alá.

A vádhatóság most kiterjesztette a nyomozást a Petrotel főrészvényesére, a Lukoil Europe Holdingsra is, és zár alá helyezte annak több hollandiai és angliai bankszámláját, 177 millió Petrotel-részvényét és 420 millió eurónyi kibocsátási kvótáját. Az ügyészek munkáját a Román Hírszerző Szolgálat és más illetékes hatóságok támogatták.

A román média értelmezése szerint a Lukoilt azzal gyanúsítják, hogy törvénytelenül átjátszotta a Hollandiában bejegyzett főrészvényes tulajdonába a romániai leányvállalat vagyonának jelentős részét.

Októberben az orosz Lukoil egy hétre leállította a ploiesti Petrotel kőolaj-finomítót és kilátásba helyezte, hogy végleg bezárja az üzemet. Az ügybe politikusok is beavatkoztak: Traian Basescu akkori államfő kijelentette, Románia nem tűri el, hogy a Lukoil fenyegetőzéssel próbáljon leállítani egy bűnügyi vizsgálatot, és a kőolaj-finomító államosítását is kilátásba helyezte. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök viszont cáfolta az államosítás lehetőségét, politikai ellenfele „rozzant állapotának” tulajdonítva az elnöki kirohanást.

„A ploiesti-i finomító 600 millió eurót fizetett be az államkasszába az év első 9 hónapjában: ez jövedéki adóból, tb-járulékokból tevődik össze. A Lukoil akkor is jelentős adófizető, ha veszteséges és nem fizeti a 16 százalékos nyereségadót”

- érvelt a román kormányfő. A bíróság akkor részben feloldotta az ügyészek által elrendelt vagyonzárat és Lukoil tovább folytatta tevékenységét Romániában. Az orosz cég 300 töltőállomással a harmadik legnagyobb szereplő a román üzemanyag-piacon. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.