Össze-vissza beszél a Miniszterelnökség és a MOB arról, hogy létezik-e egyáltalán az olimpiáról szóló tanulmány

Hétfőn a Parlament megszavazta, hogy Budapest is pályázzon a 2024-es nyári olimpia rendezési jogáért, azonban az erre vonatkozó tervek még mindig nem lehet ismerni.

Az Index meg akarta szerezni a 2024-es nyári olimpia megvalósíthatósági tanulmányát, hogy kiderüljön, mégis milyen tervre bólintott akkorát a Parlament a hétfői szavazáson.

A nyári játékok megrendezéséről a kormány ugyanis egy 1300 oldalas megvalósíthatósági tanulmányt készíttetett a Pwc-vel, amiből eddig csupán egy 100 oldalas összefoglalót lehetett ismerni.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt korábban azzal az elképesztő érvvel rázta le az Együtt egyik politikusát, hogy a tanulmányban szereplő adatok nem minősülnek adatnak, ezért azokat nem is kell kiadni.

Ezért aztán az Index közérdekű adatigényléssel fordult a Miniszterelnökséghez, ahonnan azt a választ kapták, hogy a tanulmány, ami alapján meghozták a döntést, még nincs is kész, így azt nem is tudják kiadni.

Viszont a terveket készítő Pwc szerint  ők már teljesen elkészültek a munkával.

Közben a MOB válasza is befutott, akik szintén azt mondták, hogy a tanulmány kész van, azt a szavazás előtt meg is küldték a parlamenti frakcióknak, újságíróknak azonban nem adhatják ki, mert versenyhátrányt okozna Budapestnek, ha a többi pályázó városhoz is eljutnának a részletek. Aki nagyon akarja, az teljes titoktartás mellett náluk megnézheti, persze aztán nem írhat le róla egy szót sem.