Több megszorítást ajánlott fel a görög kormány, mint amennyit a népszavazás előtt elvártak volna tőlük

Csütörtök éjjel megérkezett a görögök reformjavaslata, és az első értékelések alapján olyan munka, hogy minden hitelező megnyalhatja az összes ujját. A görög ajánlat állítólag még időben befutott, de mint azt Juncker kabinetfőnöke, Martin Selmayr kitwittelte, véletlenül elfelejtették aláírni. Utána két órával később befutott az aláírt verzió is.

E szerint a görög kormány nagyjából mindenre kész, amit az uniós hitelezők várnak tőlük, lesz adóemelés, nyugdíjreform, privatizáció és közkiadások megvágása is.

A javaslatról pénteken szavaz a görög parlament, ahol korábban már a nagyobb pártok mind támogatásuktól biztosították a Szirizát a népszavazás után, igaz, akkor még szó sem volt reformprogramról.

A görög média információi szerint olyan dolgokra tett vállalást a görög kormány, mint hogy megemelik a hajózási társaságok adóját, lecsapnak a szigeteket illető adókedvezményekre, 23 százalékos lesz az áfa, még az éttermekben és a vendéglátásban is, felszámolják 2019-ig a nyugdíj-szolidaritási alapot, és megvágják 2016-ra 300 millió euróval a védelmi és hadi kiadásokat.

Ugyan a vasárnapi népszavazáson pont ilyesmire mondtak nemet a görögök, de első elemzések szerint az lehet most Cipraszék trükkje majd, hogy cserébe többet kérnek az EU-tól, mint korábban bármikor: 53,5 milliárd eurós hitelcsomagra van szükségük és az eddigi adósságuk átstrukturálására. Ez jóval több, mint amit az EU akár csak ebben a hónapban is ígért a görög kormánynak.

Cserébe a görögök több reformot ajánlnak, mint amennyit végre kellett volna hajtaniuk, ha nincs a népszavazás.

A teljes görög javaslat itt olvasható.

A görög helyzet megértéséhez és a két tárgyalófél álláspontjának feltáráshoz csütörtöki remek összegző cikkünket ajánlom! (BBC, Politico)