A jogerős bírósági döntés ellenére aratott az új bérlő a kishantosi birtokon

2015 július 12., vasárnap 12:30
179

A Greenpeace Magyarország közleménye szerint a Mező Vidék Bt. – semmibe véve a másodfokú, jogerős bírósági ítéletet  – arattatásba kezdett az általa egykor bérelt kishantosi földterületen. Pedig a vállalkozás földbérleti szerződését 2015. június 17-én a Fővárosi Törvényszék semmisnek nyilvánította.

Szintén a közleményből derül ki, hogy a helyszínre érkező Ács Sándornénak, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjének a vállalkozás által felbérelt arató üvöltözve megtiltotta az események fotózását, és dulakodva elvették tőle a fényképezőgépét. Az ügy miatt Ács Sándorné kihívta a rendőrséget is, majd visszakapta a fényképezőgépet, de a képeket időközben törölték belőle.

2015. június 17-én a Fővárosi Törvényszék érvénytelenítette a kishantosi földpályázat egyik új nyertesének, a Mező Vidék Bt.-nek a szerződését a Nemzeti Földalapkezelővel, és új eljárás indítására utasította az elsőfokú bíróságot. A Mező Vidék Bt. a másodfokú ítélet szerint még csak nem is pályázhatott volna:

soha nem foglalkozott mezőgazdasággal, és az esetből úgy tűnik, saját munkagépei sincsenek.

Ehhez képest a vállalkozás földet nyert a kishantosi területekből, használatba vette azt, és a jogerős itéletet semmibe véve most még arat is.

Az új nyertesek a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által vetett búzát 2014. április 12-én még aratás előtt betárcsázták, az NFA és fegyveres őrök segédletével – annak ellenére, hogy már akkor is a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ kezében volt egy birtokvédelmi per elsőfokú, a kishantosiak számára kedvező ítélete. Most, amikor már jogerős a másodfokú ítélet, mely szerint semmis a szerződés, ez az új nyerteseket láthatóan szintén nem befolyásolja, fogalmaz a közlemény.

A kishantosi helyzet megértéséhez ezt a korábbi cikkünket ajánljuk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt