20 évet kapott a balkáni kokainkirály

Első fokon 20 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a belgrádi különleges bíróság a „balkáni kokainkirályként" ismert Darko Saricot. A 44 éves férfit 5,7 tonna kokain Dél-Amerikából Európába csempészése miatt ítélték el. Az ügyvédje bejelentette, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen.

Darko Saric – aki tavaly márciusban adta fel magát – nem jelent meg az ítélethirdetésen, és a bírósági vizsgálat ideje alatt végig ártatlannak vallotta magát. Az ún. Saric-klán másik 18 tagját is elítélték, a legkisebb büntetés 5 hónap letöltendő börtönbüntetés volt, míg Saric mellett még egy klántagra szabtak ki 20 évnyi börtönbüntetést.

Darko Saric a tavaly márciusban indult tárgyalásán (Fotó: Oliver Bunic / AFP)

Saric neve 2009 októberében került be a köztudatba, amikor arról tudósított a szerb sajtó, hogy az uruguayi rendőrség 2,8 tonna kokaint foglalt le egy brit zászló alatt hajózó jachton, Montevideo közelében. A rákövetkező évben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Akkoriban a szerb sajtó arról számolt be, hogy Saric és a klánja több 100 millió eurónyi, kábítószer-eladásból befolyt pénzt moshatott tisztára, főleg különböző állami vállalatok megvásárlásával.

A szervezett bűnözés elleni ügyészség gyanúja szerint a bűnözőt szerb állami tisztségviselők is segítették, főleg 2004 és 2009 között. (MTI)