Most már TÉNYLEG megszülethet a megállapodás az iráni atomprogramról

2015 július 14., kedd 4:11
58

A hat nagyhatalom és Irán kedden délelőtt 10 órakor megvitatja a hatok egy újonnan megírt megállapodás-tervezetét, és ez alapján megszülethet a végleges megállapodás az iráni atomprogramról - jelentette hajnalban a Farsz iráni hírügynökség és meg nem nevezett diplomaták a tárgyalások bécsi helyszínéről.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország (ők a hatok) az általuk megszabott hétfő éjféli határidőig nem tudták befejezni a tárgyalásokat Iránnal. A felek - Irán nélkül - éjfél után ismét tárgyalóasztalhoz ültek, és alig több mint egy óra alatt kidolgoztak egy megállapodás-tervezetet, amely jobbára azonos az április elején megkötött keretmegállapodással. Áprilisban is lejárt már egy korábban megszabott határidő, de arra sem született megállapodás.

Egy nyilatkozó diplomáciai forrás azt emelte ki az új változatból, hogy

Iránnak be kell engednie minden gyanús nukleáris létesítményébe - a katonaiakba is - az ENSZ-ellenőröket.

Ha Irán ebbe belemegy, akkor a BT ideális esetben még ebben a hónapban határozatot fogad el a megállapodásról, és mindkét fél elkezdi végrehajtani a rá vonatkozó kötelezettségeket, vagyis Iránnak vissza kell fognia atomprogramját a keretmegállapodásban foglaltaknak megfelelően, a hatoknak pedig fokozatosan feloldaniuk az Irán elleni nemzetközi szankciókat, szintén a megállapodás szerint.

A felek az április elején Lausanne-ban megkötött keretmegállapodásban megegyeztek abban, hogy ezt június 30-ig végleges formába öntik. Ezt a határidőt négyszer meghosszabbították, a legutolsó hétfő éjfél volt, de erre sem sikerült befejezni a tárgyalásokat. Ha a kedden délelőttre tervezett tárgyaláson sikerül végleg megállapodniuk a feleknek, akkor az vízválasztó lehet Teherán és a Nyugat viszonyában, az utóbbi ugyanis azt gyanítja, hogy Irán civil atomprogramja örve alatt atombombát fejleszt. Irán tagadja ezt.

Egy amerikai tisztviselő közben éjjel arról számolt be, hogy megszületett a végleges megállapodás, a Farsz iráni hírügynökség pedig arról írt, hogy kedden délelőtt közös közleményt adnak majd ki a tárgyaló külügyminiszterek az egyezségről. (MTI)

Az iráni atomprogramról, hogy miért is kellene visszafogni vagy leállítani, és hogy kinek melyik forgatókönyv jó, arról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt