David Cameron felszólította a brit közszolgákat, hogy fogalmazzanak világosan

Egy nappal azután, hogy a 444 útjára indította a magyar nyelv legérthetetlenebb és legérthetőbb szövegeit ünneplő Világos?!? díjat, David Cameron brit miniszterelnök is csatlakozott a közérthetőségi kezdeményezéshez.

Az Independent cikke szerint Cameron egy csütörtökön valamennyi angol közszolgának elküldött körlevélben arra szólította fel őket, hogy "tömören, egyszerűen és zsargonmentesen" fogalmazzanaka a kormány tagjainak címzett levelekben, és ne próbálják a rossz híreket bikkfanyelvbe rejteni.

"A világ tele van bonyolult ügyekkel, amelyekben fontos döntéseket kell hoznunk. Az ezekkel foglalkozó közszolgák biztosan minden részlettel tisztában vannak, de ez a kormány tagjaitól nem várható el. Önökre számítunk, hogy kiemeljék a lényeget és kiirtsák a felesleges szakzsargont. Kérem fogalmazzanak tömören és legyenek érthetőek. Ha rossz híreik vannak, hallani akarjuk azokat is."

- idézte Cameron levelét az Independent. A miniszterelnök arról is írt, hogy elvárja a rangidős közszolgáktól, hogy példát mutassanak közérthetőségből.

A briteknek annyira megtetszett a magyar kampány, hogy Cameron azt is bejelentette, ő is díjat alapít, amit minden évben a Buckingham Palotában kap majd meg a legvilágosabban fogalmazó brit közszolga.

Ha láttál valamilyen különösen érthetetlen (vagy érthető!) magyar szöveget, küldd el a vilagos@444.hu címre!