Az IMF könnyítést követel a görögöknek

gazdaság
2015 július 17., 07:55
comments 95

Christine Lagarde, az IMF igazgatója péntek reggel a France 1 rádiónak adott interjújában új szemponttal emelte a tétet a görög válságban. Azt mondta, hogy az IMF csak akkor ad pénzt a most formálódó, újabb görög mentőcsomagba, ha a korábbi adósságok törlesztésében könnyítést kapnak a görögök.

photo_camera Christine Lagarde, az IMF igazgatója. Fotó: AFP/ THIERRY CHARLIER

Lagarde azt mondta, hogy a görög adósságtörlesztés fenntarthatatlan, és megérti Alekszisz Ciprasz miniszterelnök szempontjait is.

Az EU kormányai (különösen a németek, hollandok, finnek, szlovákok és a baltiak) egyelőre hallani sem akarnak arról, hogy elengedjék a görög adósságot. Lagarde szerint viszont nincs így értelme pénzt adni a görögöknek, mert sohasem lesznek képesek túljutni a nehézségeiken.

Az IMF igazgatója több lehetőséget is felvázolt. Szerinte ki lehetne tolni a korábbi hitelek visszafizetésének határidejét, és akár egy hosszabb türelmi időt is lehetne adni görögöknek, ameddig egyáltalán nem kell törleszteniük.

A mostani tervek szerint Görögország következő mentőcsmagja 86 milliárd eurós lehet, és ebből az eurózóna országai 50-t adnának, az ESM nevű alapon keresztül. A maradék 36-t kellene jórészt az IMF-nek állnia.

Lagarde hozzátette, hogy persze fontosak a görög reformok is. És azt is, hogy tudja, nagy az ellenállás az adósságkönnyítéssel szemben. Nagyon nehéz tárgyalásokat vár ezért. (euobserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt