A szexista trollok mind lúzerek

TUDOMÁNY
2015 július 22., 06:23
comments 244

Két amerikai egyetemi kutató érdekes kísérletbe kezdett: a több játékos együttműködését igénylő lövöldözős konzoljátékkal, Halo3-mal játszattak egy csapat férfit és nőt, és megfigyelték, hogy eközben hogyan és mit kommunikálnak egymással. Azt találták, hogy

  • a jól játszó férfiak kedvesek és támogatóak voltak a többiekkel, a nőkkel is
  • a férfiak egymással is normálisan viselkedtek, teljesen függetlenül attól, hogyan ment nekik a játék,
  • ellenben az ügyetlenebb férfiak közül többen is szexista beszólásokkal alázták a női játékosokat.

Hogy erre mi lehet a magyarázat? Kuznekoff és Kasumovic azt állítja, hogy a korábbi, (társadalmi konstruktivista) válasz nem elég jó, miszerint azért bánnak ocsmányul a nőkkel az online világban, mert betolakodónak tartják őket. Ez mondjuk a Gamergate esetében igaz lehet, de szerintük nem fedi a teljes igazságot.

Nem, nem minden férfi

A két kutató a Washington Postnak azt mondta, hogy szerintük egy anonimitást kínáló, a személyes kapcsolat teljes hiányát kínáló, túlnyomórészt férfiakból álló, és általuk dominált közegben, mint amilyen a videójátékok, vagy a híroldalak kommentszekciója,

a sikertelen férfiak a saját lúzerségük okozta frusztrációt fordítják a nők ellen.

A kísérlet azt az evolucionista feltételezést erősítette meg, hogy nők elleni verbális agresszió egyik leggyakoribb forrása az, hogy sok férfi retteg a hagyományos domináns társadalmi pozíciójának megrendülésétől, és egy olyan új hierarchia kialakulásától, amelyben a nők felette állhatnak a férfiaknak.

Eszerint a szexista agresszió oka az az ősi aggodalom, hogy a gyenge férfiaknak nem jut nő, mert az erősebb, agresszívabb, sikeresebb férfiak mind elhappolják őket. Egy patriarchális szemléletű, de alacsonyabb státuszú férfinak amúgy is szörnyű szégyen, ha egy nőt erősebbnek érez magánál. Pláne, ha többet. Vagy mindet.

Ezért érzik úgy sokan, hogy ha lenyomják, jelentéktelenné teszik, fenyegetik és megalázzák a nőket legalább a neten, azzal kompenzálni tudják a saját sikertelenségüket, és kiiktathatják a női versenytársakat a jobb pozíciókért és elismerésért folytatott küzdelmekből.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.