Van egymilliód, beteszed a bankba. Mennyi marad?

gazdaság
2015 július 22., 10:01
comments 246

Az MNB addig fűrészelte az alapkamatot, hogy most már alig van: 1,35 százaléknál álltak meg tegnap. Mit jelent ez, ha van egymillió forintunk, amint bankbetétben szeretnének tartani, egy évre lekötve? A Portfolio levezette:

Az átlagos egy éves forint lekötött betéti kamatok 1,15 százaléknál állnak.

Tehát az egymilliós betétjére kapna az ember 11 500 forintot egy év után.

De ebből a nyereségből még levonódik a kamatadó (15 százalék) és az eho (6 százalék): mínusz 2472 forint.

Az egész összegre pedig a 3 ezrelékes tranzakciós illeték, amikor átutaljuk a banknak: mínusz 3000 forint.

Szóval marad 6000 forint nettó nyereség, 0,6 százalék nettó kamat, ennyit fial a milliónk. Ha úgy szebb, akkor havi 500 forintot.

Persze az állam itt is segít: a lakossági állampapírok között (diszkont kincstárjegy, kamatozó kincstárjegy, kincstári takarékjegy) sokkal jobb kamat mellett finanszírozhatjuk a magyar államot egyéves futamidővel.

(Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.