A németeknél már olcsóbb az elektromos autó

Elektromos energia
2015 július 23., 08:15

Rohamtempóban csökken az villanyautók ára Németországban, 2010-ben a villanyautók még kétszer annyiba kerültek, mint a belsőégésű motorral működők, tavaly viszont átlagosan már csak 45 százalékkal kellett többet fizetni egy elektromos meghajtású kocsiért, mint egy benzinégetőért.

Az előző évhez képest csaknem 25 százalékot estek a villanyautó-árak, míg 2013-ban még csak 20 százalékos volt az árcsökkenés 2012-höz képest, ha ez a gyorsuló ütem a továbbiakban is megmarad akkor 2020-ra a halkan guruló elektromos autók felára végre 10 százalék alá zsugorodik Németországban. - jósolja az IFUA Horváth & Partners nemzetközi tanácsadó cég.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben az elmúlt három évben tapasztalható trend folytatódik, a villanyautók száma 2020-ra elérheti a 820 ezret, 2021-re pedig az egymilliót, vagyis azt a számot, amelyet a berlini kormány eredetileg 2020-ra tűzött ki célként.

Oké, hogy Európa gazdasági motorja ilyen kecsegtető jövő elé néz, de mi a helyzet nálunk? A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) várakozása szerint Magyarországon 2020-ig mintegy 45 ezer villanyautót helyeznek majd forgalomba. Huba Eörs, a nemzetközi tanácsadó cég ügyvezető partnere a közleményben úgy fogalmazott: ez az összes járműhöz viszonyítva nagyjából 1 százalék körüli arány, ami nem sokkal kisebb a Németországban vártnál.

Ebben segít majd a Jedlik Ányos terv, amiről már tudjuk, hogy egyetért vele a kormány, hisz megírta a Magyar Közlöny.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.