Nehezebben bánhat el a bliccelőkkel a BKK-közterület kommandó

Budapest
2015 július 28., 10:05
comments 233

Új, közös szabályozást állított össze a BKK és közterület-felügyelet a bliccelők elleni kényszerintézkedésről - írja a vs.hu. Volt pár eset, ami indokolttá tette a szabályok tisztázását, mint például ez, amikor négy közterületes gyűrt le egy férfit.

Eddig a BKK határozta meg, hogy mely járatokat ellenőriznek, de mostantól csak javaslatot tesznek, amit aztán a fővárosi közterületesek vagy jóvá hagynak, vagy nem. Elképzelni sem tudom, hogy mi alapján mondhatják, hogy valahova mégsem mennek, de tényleg ez lesz, a jegyellenőrök oda mennek, ahová a közterületesek rendelik őket.

A közös akcióra eddig 3+3-as vagy 2+3-as felállásban mentek, ez a vs.hu szerint változni fog, egy ellenőrre két közterületes jut majd. Viszont míg eddig 50-70 közterületes szolgált az ellenőrökkel, júliustól már csak huszan dolgoznak műszakonként. Vagyis kevesebb ellenőrzésre lesz lehetőség. Pláne úgy, hogy a jegyellenőrzést csak a BKK-s végezheti. A szabályozás szerint a pótdíj kiszabásában sem vehet részt közterületes. Az ellenőr az, akinek fel kell kérnie az utast, hogy igazolja magát, ha erre valaki nem hajlandó, akkor az ellenőr felkéri a közterületest. A menet innentől kezdve a következő: a felügyelőnek igazolnia kell magát, el kell mondania, miért intézkedik és mi történik majd.

Kényszerintézkedést továbbra is alkalmazhat az utas ellen, ha az nem tesz eleget a felszólításnak, de előtte ennek következményeire is fel kell hívnia a figyelmet. Ha megkapja az utas okmányát, az adatok felírása után azt azonnal vissza kell adnia, és arról is tájékoztatnia kell a bliccelőt, hogy hol tehet panaszt.

Ha az utas mégis ellenáll, a felügyelőnek rendőrt kell hívnia. Ha 15 percen belül nem érkezik ki rendőr, a bliccelőt kénytelen elengedni a közterületes.

Még valami: az ellenőr és a közterületes egymás munkájába nem szólhat bele, de azt meg kell akadályozniuk és jelenteniük is kell, ha a másik jogsértést követ el.

Ha ezt így tényleg végigjátszák, ráadásul kevesebben, mint eddig, akkor egy Combinó ellenőrzése elég sok idő lesz. Már amennyiben maradnak rajta bliccelők. Mert ha az ellenőrök a közterületesekkel közösen akcióznak, tavaly nyár óta megkülönböztető mellényben kell dolgozniuk.

Persze továbbra is lesznek álcivil ruhában dolgozó, karszalagos, kitűzős ellenőrök, de közterületesek nélkül.

Nekik a következő szabályokat állította össze a BKK. Csak zárt cipőt viselhetnek, nincs rövidnadrág, nem lehet kigombolni az inget, tiltott a melegítőnadrág, koszos ruhában nem dolgozhatnak, és a ruhájukon nem lehet a hivatásos eljáráshoz egyéb módon nem illő felirat vagy ábra.

Amit még nem lehet: leülni, olvasni, enni, zenét hallgatni, esernyőz, ételhordót, nejlonzacskót és hátizsákot cipelni, rágózni, kezet zsebre rakni, cigizni (az e-cigi is tilos) és szolgálatban "intim tartalmú érintkezést folytatni".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.