Mianmarban 200 ezer embert sújtanak az árvizek, legalább 46 halott van

katasztrófa
2015 augusztus 03., 04:43
comments 6

Az özönvízszerű monszunesők miatt gyorsan emelkedett a folyók szintje és földcsuszamlások keletkeztek. Több ezer ház omlott össze, mezőgazdasági területeket, hidakat, utakat rongált meg az árvíz.

photo_camera Fotó: Ye Aung Thu / AFP

A szociális minisztérium adatai szerint 46 ember halt meg, és több mint 200 ezret érintettek az országszerte dúló áradások. A tárca felgyorsítja a segítségnyújtást és a mentést.

Az ENSZ vasárnap figyelmeztetett arra, hogy egy olyan nagy kiterjedésű szegény országban, mint az egykori Burma, ahol elmaradott az infrastruktúra, a katasztrófa felmérése több napot is eltarthat.

A leginkább sújtott négy övezet az ország központi és nyugati részén található. Az ország középső részén fekvő Szagaing régióban egy helyi asszony elmondta, hogy nem kaptak riasztást, így azt hitték, hogy a szokásos esőzésről van szó. A házukat órák alatt elöntötte az ár, végül egy kolostorban találtak menedéket.

Több szövetségi államban, például Csinben, számos földcsuszamlás történt, az állam székhelyén, Hakában 700 ház omlott össze. Helyi lapértesülés szerint a közelben 5000 embert helyeztek el ideiglenes sátortáborokban.

photo_camera Fotó: Ye Aung Thu / AFP

Thein Szein mianmari államfő megígérte, hogy a kormány minden segítséget megad, de Csin állam egyes részeit az ár elzárta a külvilágtól.

Az esőzés Rakhin államban is pusztított, ahol 2012 óta 140 ezer rohingja muzulmán menekült él sátortáborokban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.