Úristen! Létezik egy közérthetően fogalmazó magyar közhivatal

KULTÚRA
2015 augusztus 04., 16:00
comments 34

A 444 Világos?!? kampánya eddig inkább a szörnyű példákkal foglalkozott. Most viszont egy olvasónk segítségével találtunk egy üde színfoltot. Ami ráadásul nem is egy magáncég, hanem a Diákigazolvány Portál, amely pont azt csinálja, amit a neve sejtet: minden, a diákigazolvánnyal kapcsolatos kérdésben segít.

Az oldalt az az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. működteti, és itt van például ez a Magyarországon szokatlanul világos folyamatábrájuk:

diakigazolvany

Gergely Vera, a vilagosbeszed.hu gazdája is elismerően csettintett, és csak néhány apró hibára hívta fel a figyelmet.

  1. Nincs feloldva a NEK rövidítés.
  2. Ha folyamatábrát használunk, az igen/nem elágazásokat ennél egyértelműbben is meg lehet jeleníteni: a kérdés maga a csomópont, és a választól függ, hogy melyik úton mész tovább. Lásd itt.
  3. "A Tanulmányi rendszerben szereplő adataid ellenőrzésére" - ez nem válasz a címben feltett kérdésre (mire lesz szükséged?), és nem is világos mit jelent.
  4. A szövegezésen is lehetne még javítani, pl. "Az intézményben jelezd diákigazolvány igénylési szándékod és indítsd el az igénylést a Tanulmányi Rendszeren keresztül!". Ha neked kell elindítani az igénylést, akkor minek külön jelezni a szándékot? Egyáltalán mit jelent az, hogy jelezd a szándékod?

Ha láttál hasonlóan jó példát, küldd el a vilagos@444.hu címre!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt