Ponta: A román kormány nem tolerálhatja a végtelenségig a magyar vezetők kisiklásait

Románia és Magyarország között hétfőn diplomáciai vita robbant ki azután, hogy Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete egy, a Romania Libera napilapnak adott interjúban többek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nincs elegendő jóindulat a román fél részéről. Példaként említette, hogy a Szeged-Arad gázvezetéken még mindig csak Magyarország felől lehet gázt szállítani Románia felé, és hogy a határon áthaladó tíz út összekapcsolása Románia miatt késik.

Az interjú miatt hétfőn bekérették a román Külügyminisztériumba Magyarország bukaresti nagykövetségének képviselőjét, Victor Ponta miniszterelnök pedig egy hétfő esti élő televíziós adásban kijelentette, hogy

a magyar kormány provokálja Romániát.

Kedden a magyar Külügyminisztérium azt közölte, hogy bekérették Románia budapesti nagykövetét, és közölték vele, hogy a Magyarországgal szembeni román kormányzati kirohanások már komolyan hátráltatják a magyar-román kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszony fejlesztését.

Victor Ponta román miniszterelnök az interneten közzétett kedd délutáni bejegyzésben kommentálta a hétfőn kipattant román-magyar diplomáciai vitát.

„Nem akarok a budapesti provokációk csapdájába esni, de a román kormány nem tolerálhatja a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetnek és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a kisiklásait.”

Szerinte a román külügyminisztérium hétfői álláspontja rendkívül kiegyensúlyozott volt, és megfelelt az európai normáknak és gyakorlatnak.

„Tisztelem Magyarországot és a magyar népet, de nem kell jóváhagyást kapnom Budapestről ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak az országomat érintő kérdésekről”

A kormányfő szerint a román politika más szereplőitől eltérően őt nem kényszerítik az Európai Néppárt (EPP) vezetői arra, hogy behunyja a szemét, és alázatosan lenyelje a diplomáciai szabályok és a két ország közötti tisztelet talajáról elrugaszkodott magyar kijelentéseket.

Közben a román külügyminisztérium az Agerpres hírügynökség megkeresésére tagadta, hogy a budapesti Külügyminisztériumba kérették volna Victor Miculát Románia budapesti nagykövetét.

„Pontosítjuk, hogy a magyar Külügyminisztériumban ma, augusztus 11-én sorra került meghallgatás, amelyen Victor Micula nagykövetet Magyar Levente államtitkár fogadta, a román fél tegnap, augusztus 10-én közvetített kérésére történt, és nem a magyar Külügyminisztérium általi bekéretésre. A román nagykövetség kérésére a magyar külügyminisztérium ma, augusztus 11-én válaszolt, ugyanarra a napra tűzve ki a meghallgatás időpontját”

- idézte a román külügyminisztériumot az Agerpres.