Angliában tesztelni kezdik az utat, ami vezetés közben töltheti fel az elektromos autókat

közlekedés
2015 augusztus 14., 13:03
comments 150

18 hónapon át fogják tesztelni azt a dinamikus vezetéknélküli áramátviteli technológiát, amitől azt várják, hogy jelentősen könnyebbé fogja tenni az elektromos autókat használók életét. Ezt az ország közlekedési minisztere, Andrew Jones jelentette be a héten. Egyelőre még csak tesztüzem jön, tesztútszakaszokkal.

A technológia maga nem ismeretlen az Egyesült Királyságban, több verziójában is tesztelték már korábban. A lényege, hogy tekercsekkel ellátott vezetékek futnak az út felszíne alatt, és ezek továbbítják az elektromosságot az autókra felszerelt fogadóeszközökre. Azaz vezetés közben is lehetne tölteni az autókat, kiküszöbölve az elektromos autók eddigi legnagyobb hiányosságát, hogy hosszabb távokon rendszeresen meg kell állni velük újratöltésre, ami egy sima tankolásnál azért jóval több időt vesz igénybe.

high

Ha a módszer beválik, és tényleg bevezetik Anglia autópályáin, az alapjaiban változtathatja meg az elektromos autók megítélését. A legelterjedtebb modellekkel ugyanis jelenleg egy-egy töltéssel napi ügyeinket a városban kényelmesen elintézhetjük, de nagyobb, belföldi utazáshoz még nem bír eleget az aksijuk.

Ezek az utak pedig idővel össze is köthetőek lesznek egy másik, utóbbi időben nagyon beindult fejlesztési iránnyal. olyan utakkal, melyekre napelemek vannak szerelve. Ma már könnyen elképzelhető egy olyan jövő, ahol a napelemek feltöltik az utakat, amik aztán vezeték nélkül átadják azt az autóknak. (via CityLab)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.