Megállapodtak az újabb görög mentőcsomagról

Tbg
külföld
2015 augusztus 14., 20:53
comments 90

Megállapodásra jutottak az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszterei péntek este a Görögországnak szánt harmadik mentőcsomag feltételeiről, jelentette be Brüsszelben az Európai Bizottság és a minisztereket tömörítő Eurócsoport.

"Az akár 86 milliárd eurót is elérő új kölcsönöket a következő három év során bocsátják Görögország rendelkezésére"

- jelezte a bizottság.

Egy, a tárgyalásokhoz közel álló forrás elmondta, hogy első részletként 26 milliárd eurót utalnak majd át Görögországnak.

Így nem lesz szükség áthidaló hitelre ahhoz, hogy Athén augusztus 20-án átutalja az esedékes 3,4 milliárd eurós hiteltörlesztését az Európai Központi Banknak - tette hozzá egy másik forrás.

A pénzügyminiszterek szakértői bizottságának (EWG) javaslata alapján a 26 milliárdos első részletből Athén összesen 13 milliárd eurót fordíthat esedékes adósságainak rendezésére, 10 milliárd eurót pedig a hatalmas tőkekiáramlás miatt megroppant görög bankok feltőkésítésére - emlékeztetett a Dow Jones hírügynökség.

A fennmaradó 3 milliárd euró - amelyet valószínűleg kisebb részletekben fizetnek ki Görögországnak, cserében az elvárt újabb megszorító intézkedések bevezetéséért - abban segít a kormánynak, hogy teljesítse elmaradt kifizetéseit szállítói felé, és hozzáférjen az Európai Unió fejlesztési alapjaihoz.

Athénnak azt is vállalnia kellett, hogy 2015 és 2017 között 6,4 milliárd eurónyi privatizációs bevételt mutat fel. A görög állami vagyonkezelő társaság csütörtökön már ki is hirdette az ország két legnagyobb kikötőjének, valamint az állami vasúti személyszállító cég és egy szerelvényjavító magánosításának időpontját.

A megállapodásra rá kell még bólintania a német Bundestag és még néhány euróövezet ország parlamentjének, ez azonban aligha ütközik majd akadályba.

Az egyezség újabb lehetőséget biztosít Görögország számára, hogy bennmaradhasson az euróövezetben, az ország mindazonáltal még számos nehézség előtt áll, beleértve a várható újabb parlamenti választásokat, valamint a hitelezői közötti vitát a hatalmas görög adósság enyhítésének lehetőségéről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.