Líbia arra kéri az arab országokat, hogy mérjenek légicsapásokat az IS-re

Terrorizmus
2015 augusztus 16., 13:43
comments 65

Líbia nemzetközileg elismert kormánya felszólította az arab országokat, hogy mérjenek légicsapásokat az Iszlám Állam (IÁ, IS, ISIS, stb.) nevű dzsihádista szervezet helyi csoportjának állásaira.

A Tobrukban székelő líbiai vezetést a vasárnapra virradóra kiadott közleménye szerint főleg az aggasztja, hogy a dzsihádisták egyre inkább megszilárdítják a hatalmukat a Földközi-tenger partján fekvő Szirt térségében.

A kormány azután kérte az arab országok segítségét, hogy az IS-szel szövetséges csoport és helyi fegyveresek között véres összecsapások törtek ki a héten Szirtben, a néhai diktátor, Moammer Kadhafi szülővárosában. A harcok előzménye, hogy a dzsihádisták megöltek egy magas rangú hittudóst.

A líbiai kormány szerint az IS népirtást folytat a fővárostól, Tripolitól 500 kilométerrel keletre található Szirtben: mindenféle fegyverrel ártatlan civilek tucatjaival végez, helyiek beszámolója szerint a héten már 70-en haltak meg.

A kormány a közleményében azt is kérte, hogy a nemzetközi közösség vessen véget az észak-afrikai országot 2011 óta sújtó fegyverembargónak, ami akadályozza Líbiának az IS elleni küzdelmét.

Líbia párizsi nagykövete azt nyilatkozta, hogy Szirtben „valódi vérontás folyik", és ezért kérik a nemzetközi közösség beavatkozását.

Az Arab Liga közölte, hogy kedden rendkívüli ülést tart a líbiai helyzetről.

A nemzetközi közösséget aktívabb líbiai szerepvállalásra ösztönző Egyiptom már sok légicsapást végrehajtott a szomszédos országban az IS ellen, jó néhány támadást azután, hogy a dzsihádista csoport megölt 21 egyiptomi túszt.

A polgárháború sújtotta Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megölése óta káosz uralkodik: most két kormány és két parlament működik. Az ENSZ a hét elején tárgyalóasztalhoz ültette Genfben a két rivális hatalom képviselőit, de a diplomáciát felülírta a tárgyalásokról távol maradó fegyveres csoportok egymás közötti harca.

A belpolitikai káosz miatt más fegyveres csoportok mellett az Iszlám Állam is meg tudta vetni a lábát az országban. (MTI, AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.