A Google segít kiszámolni, megéri-e napelemet telepíteni a tetőre

külföld
2015 augusztus 18., 02:32
comments 102

Hétfőn új szolgáltatást indított a Google. A Project Sunroof nevű kalkulátor még csak kísérleti fázisban van, és még az Egyesült Államokban sem érhető el mindenhol, nemhogy azon kívül. Ahol viszont elérhető, ott ki tudja számolni, hogy egy háztetőre megéri-e napelemet telepíteni vagy nem.

Csak a címet kell neki megadni, abból már légi felvételek alapján ki tudja számolni, hogy mennyire napos az adott tető. Ha megadjuk a programnak a havi villanyszámlánkat is, akkor megmondja, mekkora napelem kell, hogy minél hamarabb megtérüljön a beruházás.

photo_camera Így néz ki a program egy kaliforniai címmel.

A folyamat végén pedig a Google listát készít az adott környéken működő cégekről, amik napelemek beszerelésével foglalkoznak.

A végső döntés meghozatala előtt persze nem árt konzultálni a cégekkel is, de a Project Sunroof így is nagy segítség lehet.

Screen Shot 2015-08-17 at 1.53.36 PM

 

Akkor sem kell kétségbe esni, ha valakinek árnyék vetül a háztetőjére vagy, nem a legfelső emeleten lakik: nekik megoldás lehet az egyre jobban felfutó közösségi napenergia. Csak csatlakoznak egy hálózathoz, aminek máshol vannak az elemei, és oda fizet. Ez az adott hálózatnak is jó, hiszen minél nagyobb egy ilyen, napenergiát használó fogyasztói kör, annál kevesebb energia vész kárba.

Rengeteg ember van az Egyesült Államokban, akik valószínűleg csak így szerezhetnek majd olcsón napenergiát, egyes becslések szerint ugyanis csak 15,8 millió tetőt birtokolnak olyan emberek Amerikában, akik gazdaságosan ki tudnák használni az oda szerelt napelemeket.

A Google ezt a 15,8 millió tetőt segít most megtalálni. (Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.