Az Európai Bizottság szakértője szerint nem szabályellenes, ha a kormány még a választások előtt meghirdeti az összes pályázati pénzt

A Portfólió által megkérdezett bizottsági szakértő szerint nem sérti az EU szabályait, ha a kormány a következő programozási időszak közepéig, azaz 2017-ig kihirdet minden pályázatot. Ez főleg akkor nem jelent gondot, ha a forrásokat hosszabb ideig nyitva hagyják.

Lázár János a múlt heti kormányinfó után jelentette be, hogy a korábbi gyakorlattal szemben a 2014-2020-as uniós támogatási keret összes, azaz mintegy 12000 milliárd forintnyi forrását 2017. június 30-ig megpályáztatják, tehát addig kiírják az összes ehhez kapcsolódó pályázatot.

A brüsszeli szakértő szerint az országnak arra kell törekednie, a megvalósuló projketek összhangban maradjanak az elfogadott operatív programok célrendszerével, valamint a megvalósítás feleljen meg a jogi előírásoknak és a helyes pénzügyi gazdálkodás elveinek.

Ugyanakkor a rendes ütemnél Brüsszelnek hamarabb benyújtott számlák akár a költségvetési hiány átmeneti megugrásához is vezethet, mivel a kifizetések nem haladhatják meg azokat a pénzügyi terveket, amelyeket az operatív programok tartalmaznak, addig pedig a magyar államnak kell állnia a költségeket.

A múlt héten írtunk arról, hogy a kormány valószínűleg nem akarja, hogy a ciklus második felében, a választásokhoz közeledve legyen gond a brüsszeli kifizetések lelassulásából.