Oroszország és Irán nyélbe ütötte nagy fegyverüzletét, az év végéig leszállítják az S-300-asokat

külföld
2015 augusztus 19., 11:31
photo_camera Az orosz hadsereg technofesztiválok tömegében való észrevétlen elvegyülést biztosító álcázó színeivel festett S-300-as légvédelmi rakétarendszere.

"A dolgok jelen állása szerint ez a téma le van zárva. Teljes eyetértésre jutottunk iráni partnereinkkel a kérdésben. A kérdés lényegében megoldódott, már csak a technikai részletek vannak hátra" - ezzel a nyilatkozattal jelentette be Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes, hogy

Oroszország még idén S-300-as légvédelmi rakétarendszerrel fegyverzi fel Iránt.

A NATO-kódban SA-10-esnek is nevezett rakétarendszer az egyik legfejlettebb orosz légvédelmi rendszer, a szovjet időkben kifejezetten nagyobb ipari komplexumok védelmére és a légtér feletti uralom megőrzésére fejlesztették ki. A nagyhatótávolságú rakétákat a rendszer teljesen automatizáltan irányítja. A rendszer az éles gyakorlatokon kifejezetten jól szerepelt, a balisztikus rakéták elleni teszteken még akkor is 90 százalékos volt a találati aránya, ha csak egy elfogórakétát lőttek ki a bejövő rakétára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már áprilisban feloldotta a 2010-ben, még Dmitrij Medvegyev elnöksége idején a rakétákra elrendelt fegyverszállítási tilalmat, amit akkor azzal indokoltak, hogy az egyoldalú embargó az Iránnal Lausane-ban kötött előzetes atomalku után már idejét múlt. (Via Russia Today)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.