Lázár János megint mást mond, mint Orbán Viktor

Egyéb
2015 augusztus 20., 09:17

Lázár János interjút adott a hódmezővásárhelyi Vásárhely TV-nek, és a beszélgetés első részlete most ki is került a netre. A Miniszterelnökséget vezető miniszter körül forr a levegő, főleg mióta a Figyelő megszellőztette, hogy nemsokára egy időre kiszállhat a politikából.

A 15 perces beszélgetésre tehát elég érzékeny pillanatban került sor. Az interjú a volt helyi polgármester vásárhelyi hivatalában készült és számos témát érint a bevándorlástól egészen Simicska Lajosig.

A határátkelőkről

A miniszter a migrációs válsággal kezdi a beszélgetést és rögtön igen meghökkentő kijelentést tesz:

"Magyarország kész részt venni minden olyan  megoldásban amit az EU vagy ENSZ szervez annak érdekében, hogy ez globálisan kezelve legyen; egyedül képtelenek vagyunk megoldani."

Ez azért nagyon figyelemreméltó mondat, mert három napja sincs, hogy a magyar kormány homloegyenest ellenkezően döntött volna, miután hétfőn ismét kivonta magát a közösségi migrációs politika hatálya alól. A magyar kormány felelőssége és kötelessége Lázár szerint az, hogy megvédje az ország határát, és

"megakadályozza azt, hogy 300 ezer ember átcsörtessen az országon."

2012-13-ban néhány ezer ember érkezett csak ilyen formában az országba, míg idén márciusban már 150 ezer körül jártak a kalkulációk, most viszont nagyjából a fenti nagyságrend az, ami a miniszter elmondása alapján reális becslést takar.

Lázár szerint ezek a határátkelők -  például a koszovóiak, észak-afrikaiak - nem háborús okok miatt indulnak útnak, hanem "csak" egy jobb, gazdagabb élet reményében, és jelentős részük embercsempészek közreműködésével, koordináltan próbál átkelni az ország határain.

A kerítés célja Lázár szavai alapján épp az, hogy a hivatalos átkelő pontokhoz terelje az embereket: a politikai üldözöttek ott át fognak tudni kelni, de ezt a folyamatot muszáj szervezett keretek közé terelni. Annyit kérünk azoktól, akik jönnek, folytatja a miniszter, hogy

"vegyék igénybe azt a régi hagyományt, hogy Kopogtatnak, benyitnak az ajtón, nem a kerítésen, esetleg köszönnek az országnak, ha idejönnek."

Paksról, ügynökökről, Simicskáról

A riporter a következő blokkban arról kérdezi Lázárt, hogy a kormányon belüli konfliktusokat saját szakállára, vagy Orbán Viktor sugallmazására vállalja-e fel, a miniszter pedig sokat sejtetően úgy válaszol, hogy 

"a miniszterelnök van a vendéglőben, ő adja el a terméket, én a konyhában dolgozom."

Lázár miközben formálisan minden tiszteletet megad a miniszterelnöknek, később azért oda-odapiszkál a miniszterelnöki politikának.

lazar_janos_111_miniszterelnokes_miniszter

Állítása szerint ő nem a kamarillapolitika híve, de csak úgy lehet hatékony politikát folytatni, ha az egyes szereplők vállalják véleményeiket, érdekeiket, és merik azokat a célok érdekében ütköztetni. Pakssal kapcsolatban  egyszerű megállapítást tesz: a beruházás mögötti egyetlen valódi motiváció csupán annyi, hogy

Paks = olcsó áram.

A miniszter szerint az volna az ország érdeke, hogy a század második felére a magyar áramfelhasználás lehetőség szerint 50 százalékát Paks biztosítsa, ehhez pedig reaktorokat kell építeni. A bővítési munkálatok 2017-18-ban már megkezdődnek, ez 10 ezer munkahelyet eredményez majd, és a munkafolyamatok beindulása GDP-ben is érzékelhető lesz.

Lázár az ügynökaktákkal kapcsolatban is odaszúr egy kicsit a kormánynak,

amikor arról beszél, hogy az ügyet sokféleképpen lehet kezelni, de ő Hódmezővásárhelyen végül az aktanyilvánosság mellett tett voksot, és polgármesterként 130-150 nevet nyilvánosságra hozott a hármas ügyosztály emberei közül. Ez, mint mondja, két hétig kellemetlenséget jelentett sok érintettnek, de hosszú távon jót tett a városi közélet klímájának.

Az utolsó blokkban Lázár a Simicska Lajossal való konfliktust érintő kérdést némi alig burkolt csányizásra használja fel. Az újságíró felvetésére a miniszter azzal válaszol, hogy szerinte egyáltalán nem szerencsés, ha olyanok, akik nem kaptak politikai mandátumot, beleszólnak politikai döntésekbe, legyenek ők akár

"nagyvállalkozók, oligarchák, nagybirtokosok, vagy uzsorások."

Elvileg a most felkerült videó csak a beszélgetés első felét fedi; amint a további részletek kikerülnek, szemlézzük azokat is.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.