Mire lennének képesek a magyar úszók, ha még normális rajtkövek is lennének az uszodákban?

sport
2015 augusztus 20., 08:03
comments 112

A friss világbajnok Cseh László már Kazanyban is nyilatkozott arról, hogy 29 évesen is tud még fejlődni, mert a rajtja, amivel eddig egyáltalán nem foglalkoztak, rosszabb, mint a vetélytársaié.

Ezt most egy sajtótájékoztatón bővebben is kifejtette.

"Nem a reakcióidőmmel van gond, hanem a mozdulattal. Ma azonban nem könnyű Magyarországon a rajtgyakorlás, mert a rajtkövek nem hasonlítanak arra, mint amit a világversenyeken használnak. Ha egy-egy uszodában van egy-egy megfelelő rajtkő, az sem megoldás, mert nem lehet azokat mindig használni. Jó lenne, ha az uszodai fejlesztések során odafigyelnének a rajtkőfejlesztésre is"

- idézi az Origo az úszót.

Ahhoz képest, hogy mennyire sikeresek a magyar úszók, meglepő ez a rajtkő probléma, ami ráadásul visszatérő gond.

Takács Krisztián gyorsúszó sprinter 2011-ben panaszkodott az Indexnek, hogy milyen hátrányban van a vetélytársaihoz képest. Ő Dunaújvárosban készült, de a csempés rajtköveken lehetetlen volt a rajtot úgy begyakorolni, hogy az optimális legyen. Márpedig 50 méteren ennek óriási jelentősége van. A világbajnokságra készülve kapott egy jobbat, de ez még mindig nem az volt, mint amit nagy versenyeken használnak.

Pedig volt itthon az elit Omega rajtkőből, egy raktárban porosodtak, miután leszedték az itthoni Európa-bajnokság után a medence széléről. Vett volna egyet félmillióért, de csak egybe adták volna el mind a 16-ot. "Abban reménykedem, egyszer – haladó gondolkodással - csak rájön valaki, hogy pár tized kell nekem ahhoz, hogy esetleg az érmekért legyek harcban az olimpián, ehhez a pár tizedhez pedig közelebb juttathat a rajtkő” – mondta.

A londoni olimpia előtt nyilatkozta Kiss László szövetségi kapitány, hogy az úszók edzéseit hátráltatja, hogy nem érkeztek meg az új, az atlétikában használt rajtgépekhez hasonlatos OMEGA rajtkövek, amiket az olimpián is használnak majd, így a magyar úszók egyelőre a sima rajtköveken kénytelenek gyakorolni.

Debrecenben 2012-ben úszó Európa-bajnokságot rendeztek, ehhez le kellett cserélni az uszoda rajtköveit olyanra, amit az európai szövetség előírt. 20 darab érkezett a verseny előtt, de csak kölcsönbe.

Jakabos Zsuzsanna úszónő szerint a két rajtkő között van különbség, az egyik teljesen sima felület, a másikon pedig van egy kiálló rész, amin meg tudjuk támasztani a lábunkat. Ez hátul van és szerintem teljesen máshogyan kell róla elugrani. Jó lenne, ha minél többet tudnánk gyakorolni az újfajta rajtkővel is - nyilatkozta az Eb előtt.

A mostani kazanyi vébé előtt is volt rajtkőpara. Március végén nyilatkozott Kiss László szövetségi kapitány, hogy egyetlen itthoni uszoda sem rendelkezik olyan új rajtkövekkel, amiket a világbajnokságon használnak majd. Elsősorban a hátúszók dolgát könnyíti meg az új eszköz. 

A probléma állítólag az volt, hogy a gyártók nem bírták a megrendelők, elsősorban nemzeti úszószövetségek rohamát. A magyar szövetség első körben tizet rendelt az egyébként mobil eszközből, darabja 600 ezer forint, de azokra várni kellett, ezért áprilisban a Komjádiban a régi rajtkövekkel rendezték meg a Budapest Opent.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.