Azt mondják a tudósok, hogy ha 10 percig valaki más szemébe nézünk, az olyan, mint az LSD

tudomány
2015 augusztus 21., 09:19
comments 331

Giovanni Caputo, az olasz Urbinói Egyetem kutatója 20 emberen végzett el egy nagyon érdekes kísérletet. Párokra bontva beküldte őket egy gyengén világított szobába, hogy nézzenek folyamatosan egymás szemébe 10 percen keresztül. A kutató cikket írt az egészről, és jól is tette, mert az eredmények nagyon meglepőek voltak.

A kísérletben részvevők többsége ugyanis hallucinációkról, sőt testen kívüli élményekről számolt be.

A résztvevők harmada állította, hogy a vele szemben ülő arca helyén idővel valamilyen állat arcát kezdte látni, 7 százalék látta a kísérlet során rövidebb ideig úgy a vele szemben lévő arcot, mintha az egy más rasszba tartozó ember arca lenne, és 75 százalék látott szörnyeket is a kísérlet alatt.

A Quartz újságírói maguk is kipróbálták a dolgot, és hasonló élményekről számoltak be, mindketten idővel állatarcot képzeltek a velük szemben lévő arc helyére, és sírtak. Az egyik újságíró a Halál arcát is látta magával szemben, a másikuk pedig úgy képzelte, mintha indián lenne a kollégája.

De ez ugye kicsit más volt, mint az eredeti kísérlet, hiszen a két újságíró rég ismeri egymást, az eredeti alanyok viszont nem voltak kapcsolatban. Ha valaki épp ráér, próbálja ki, és írja meg a tapasztalatait a sarkadizs kukac 444.hu-ra, hogy tudjam, mire készüljek, mert nekem ma meló után ez lesz az első dolgom.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.