Oroszország betiltja a Wikipediát, ha nem vesznek le róla egy hasisreceptet

A Kreml internetes ügynöksége, a Roszkomnyadzor a teljes Wikipédia oroszországi betiltásával fenyegetőzik. Egyetlen szócikkel van bajuk, ezzel.

A szócikk a charas nevű hasisfajtáról szól, és az orosz hatóság gondja vele az, hogy gyakorlatilag receptet is tartalmaz arról, hogyan kell ilyen cuccot készíteni.

Az orosz közlemény szerint ugyan valóban csak ezzel az egy oldallal van baj, de a Wikipédia beállításai miatt nem tudnak csak egyetlen szócikket blokkolni. Ezért, ha a Wikipédia adminisztrátorai nem tesznek eleget az orosz kérésnek, az egész Wikipédiát letiltják az orosz felhasználók előtt.

Nem ez az első eset, hogy az orosz netcenzorok drogos tartalmat blokkolnak, ebben a hónapban rövid időre a Reddit is elérhetetlen volt emiatt az országban. A Wikipédia orosz netcenzúrával foglalkozó szócikke szerint jelenleg 25 szócikk van betiltva Oroszországban droggal és öngyilkossággal kapcsolatos tartalma miatt. Eszerint viszont mégsem lenne olyan nehéz külön tiltani a szócikkeket. (Independent)