Tovább harsog a Szabad Észak-Korea Rádió

háború
2015 augusztus 24., 06:15
comments 63

A dél-koreai államfő bejelentette, hogy országa folytatja a határon túlra, a phenjani rezsim ellen irányuló propagandaműsor-szórást, ha Phenjan nem kér bocsánatot a közelmúltbeli fegyveres provokációkért.

„Világos bocsánatkérésre van szükség és olyan intézkedésekre, amik megakadályozzák az ilyen provokációk és feszült helyzetek megismétlődését”

– közölte Pak Gun Hje államfőt, aki a tanácsadóival tartott egyeztetésen mondta ezt. Az államfő szerint ellenkező esetben a kormány megfelelő lépésekhez folyamodik, és folytatja a hangszóróival a phenjani rezsim elleni propagandát.

photo_camera A hangszórók, még 2004-ben, amikor épp leszerelték őket (Fotó: Kim Jae-Hwan / AFP)

Pak Gun Hje azt is mondta, hogy az országa minden tőle telhetőt megtesz a béke érdekében, ha a két országnak sikerül enyhítenie a feszültséget a kétoldalú tárgyalásokon.

Ekkor már 20. órája folytatódtak a szombat este kezdődött kétoldalú maratoni tárgyalások a határ menti Panmindzsonban. Dél-Koreát az elnöki hivatal nemzetbiztonsági főnöke és az országegyesítési miniszter képviseli, Észak-Korea nevében a néphadsereg politikai főirodájának igazgatója és a Koreai Munkapárt titkára tárgyal a feszültség enyhítéséről. Részletek nem szivárogtak ki a megbeszélésekről.

A Koreai-félszigeten azután éleződött ki a feszültség, hogy a dél-koreai hadsereg Észak-Korea felé kilőtt tüzérségi sorozatok tucatjaival válaszolt csütörtökön arra, hogy a területén egy feltételezhetően északról kilőtt lövedék csapódott be a phenjani rezsim elleni propagandát harsogó hangszórói felé.

A két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben az előző héten felrobbant egy akna és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Az eset arra késztette Szöult, hogy 11 év után újraindítsa a határon túlra irányuló, propagandatartalmú műsorszórást. Észak-Korea tagadta, hogy aknát telepített az övezetbe.

Phenjan csütörtökön ultimátumot adott Szöulnak, hogy ha nem hagy fel a propagandával, szombaton dél-koreai idő szerint délután 5-ig (magyar idő szerint délelőtt 11 óráig), katonai lépéseket fog tenni. Az észak-koreai ultimátum határideje már lassan két napja lejárt, de semmilyen incidens nem történt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.