Korrupció gyanújával nyomoznak az egyik legnagyobb kínai acélipari vállalat volt vezetője ellen

Kínában egyre több korrupcióellenes vizsgálat indul, most az ország egyik legnagyobb acélipari vállalatánál, a Wuhan Vas és Acél nevű cégnél kezdtek vizsgálódni. A kínai antikorrupciós ügynökség jelenleg a társaság korábbi vezérigazgatója, Deng Csiling ügyei után nyomoz.

Deng nemcsak a Wuhant vezette, hanem 2009-től a főtitkára volt a Kínai Vas- és Acélipari Szövetségnek, ami a szektorban tevékenykedő kínai cégek egyeztetőfóruma volt.

Ez már a sokadik hasonló vizsgálat, amit magas rangú kínai politikusok és üzletemberek ellen indított az állam, mióta Hszi Csin-ping elnök ígéretet tett arra, hogy a kínai hatóságok lecsapnak az országot magbénító korrupció szereplőire, és „sem a hatalmas tigriseknek, sem az apró legyeknek” nem kegyelmeznek, ha kiderül róluk, hogy korruptak.

Az elnök szerint ugyanis a Kínai Kommunista Párt túlélésének záloga, ha sikerül megerősíteni a tagok között a fegyelmet és megmutatni, hogy a párt lecsap azokra, akik nem játszanak tisztán.

A Wuhan más alkalmazottai ellen is indult már nyomozás tavasszal, a cég egyik vezetőjét áprilisban már őrizetbe is vették. Ezen kívül a kínai acélipar más nagy cégeinél is nyomoz az ország korrupcióellenes ügynöksége. (Reuters)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.