Tízezernél is többen tüntettek Bejrútban a rengeteg szemét miatt

külföld
2015 augusztus 30., 06:45
comments 94

Szombat éjjel hatalmas tüntetés volt Bejrútban, Libanon fővárosában. A résztvevők számáról más-más becslések jelentek meg, az MTI több tízezer, az al-Dzsazíra legalább 10 ezer főről ír, a Reuters pedig ezrekről.

A tüntetőknek a kormányból, a korrupcióból és a Bejrútot ellepő szemétből van elegük.

photo_camera AFP

A mostani helyzethez a főváros legnagyobb szemétlerakó telepének július 17-i bezárása és a szemétszállítással megbízott társaság szerződésének felmondása vezetett. A kormány pedig eddig képtelen volt alternatív megoldást találni a szemétszállítás megoldására a helyi politikai erők közötti nézetkülönbségek miatt. A libanoni állam annyira megbénult, hogy május óta még államfőt sem tudtam választani, a miniszterelnök pedig már többször meglebegtette, hogy inkább lemondana, ha nem javul a helyzet.

Ezért alakult meg a nyáron Bűzlötök! nevű tiltakozókampány, ami azóta mozgalommá fejlődött.

photo_camera AFP

Ez eddig a legnagyobb tiltakozókampány ország történetében,

és független a politikát uraló, vallási alapú pártoktól.

A szombati tüntetés is békésnek indult, és a feszült, de erőszakmentes vonulás végéig nem is volt semmi gond. Ezután viszont egy csoportnyi maszkos fiatal a miniszterelnöki hivatal elé ment, meggyújtotta az ott is felgyülemlett szemetet, és dobálni kezdték vele a rendőröket.

photo_camera AFP

A tüntetők ellen végül rohamrendőröket kellett bevetni, ők zavarták szét a maszkosokat. (Reuters, al-Dzsazíra, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.