Nagy átmérőjű, bordó függöny ereszkedett a Golgotára

MŰVÉSZET
2015 augusztus 31., 16:19
comments 277

Pákh Imre,Munkácsy Mihály Golgota című festményének tulajdonosa megtiltotta a kép további bemutatását, ezért

hétfőn letakarták a festményt a debreceni Déri Múzeumban.

A festmény védetté nyilvánítása folyamatban van, elviteléhez a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ Műtárgyfelügyeleti Irodájának engedélye szükséges, az intézet azonban azt közölte a múzeummal, hogy augusztus 31-ig nem születik döntés az ügyben. A tulajdonos ezért döntött a mű letakarása mellett.

photo_camera Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A képet egy fémkeretre feszített, bordó, légáteresztő függönnyel takarták el, amely biztosítja a műalkotás számára a természetes szellőzést

Pákh Imre a napokban közölte az MTI-vel, hogy a jegybank képviselői hónapok óta semmilyen együttműködést nem tanúsítanak a műalkotás megvásárlásával kapcsolatban, így elszállíttatja a Golgotát a Déri Múzeumból. Ha megváltozik az ügyben az MNB véleménye, továbbra is áll rendelkezésükre.

A Magyar Nemzeti Bank szerint ők nem szakították meg meg a kép megvásárlásáról szóló tárgyalásokat, a rá vonatkozó szabályok azonban nem teszik lehetővé 6 millió dollárnál (1,6 milliárd forint) magasabb vételár kifizetését. Az jegybak szerint a tárgyalásokat Pákh Imre zárta le.

Munkácsy Mihály Golgota című képét a jegybank Értéktár Programjának keretein belül szeretné megvenni. Pákh Imre ügyvédje augusztus 27-én levelet juttatott el Gerhardt Ferenc MNB-alelnök, az Értéktár Program vezetője részére, amelyben közölte: figyelemmel arra, hogy a jegybank igazgatóságától kapott mandátum nem teszi lehetővé az eddig ajánlott 6 millió dollárnál nagyobb vételár megfizetését, Pákh Imre ezen az áron nem kívánja a képet értékesíteni, ezért a tárgyalást lezártnak tekintik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.