A Radikális Párt kilépett a kijevi kormánykoalícióból

Bejelentette frakciója kilépését a kormánykoalícióból Oleh Ljasko, a Radikális Párt vezetője, egy nappal azután, hogy véres összecsapássá fajult a parlament előtt az alkotmánymódosítás elleni tüntetés, amelyen pártja hívei is részt vettek. A lépés ellenére az ukrán kormánykoalíció továbbra is többségben van a kijevi parlamentben.

Ljasko újságírók előtt azt mondta, hogy nem látja a pártja helyét abban a koalícióban, ami a frakció tiltakozása ellenére napirendre tűzte az alkotmánymódosítást a helyi közösségeknek nyújtandó nagyobb önrendelkezési jogról, ezért az általa vezetett képviselőcsoport ellenzékbe vonul.

„Tegnap gyakorlatilag új koalíció alakult a parlamentben a Régiók Pártja részvételével” – mondta arra utalva, hogy az Ellenzéki Blokk, amit a Viktor Janukovics volt elnök mögötti Régiók Pártjából kivált tagok hoztak létre, a Petro Porosenko államfő mögötti erővel és Arszenyij Jacenyuk kormányfő frakciójával együtt támogatta az alkotmánymódosítási javaslatot.

Ljasko „véres provokációnak” nevezte az előző napi összetűzést a tüntetők és a rendvédelmiek között, aminek 3 halálos áldozata és 140 sebesültje lett, és közölte: a pártja követeli a vezetéstől, hogy bocsássa népszavazásra a Donyec-medence egyes közigazgatási egységeinek nyújtandó különleges jogállás kérdését.

A frakció ellenzékbe vonulása miatt a radikális párti Valerij Vosevszkij bejelentette, hogy lemond miniszterelnök-helyettesi tisztségéről.

Sztepan Kubiv, az államfő parlamenti megbízottja kijelentette, hogy a Radikális Párt 21 tagú frakciója nélkül is többségben van a kormánykoalíció a parlamentben. A koalícióban maradt négy pártnak, Petro Porosneko Blokkjának, a miniszterelnök vezette Népi Frontnak, az Önsegítésnek (Szamopomics) és Julija Timosenko Haza pártjának összesen több mint 270 tagja van a 450 fős törvényhozásban. (MTI)