Tényleg tér vissza a bakelit: a brit Tescók is újra fognak LP-ket árulni

ZENE
2015 szeptember 02., 08:43
comments 304

Ezzel ők lesznek az első szupermarket az országban, ahol sok évnyi kihagyás után újra felbukkannak a lemezek a polcokon. Egyelőre csak egy, az Iron Maiden új lemeze, a The Book of Soul címmel megjelenő album országszerte összesen 55 Tescóban lesz kapható péntektől.

A vállalat zeneeladásért felelős vezetője, Michael Mulligan szerint a vinyl-ek visszaengedése a következő logikus lépés volt a vállalat számára. Az utóbbi években a bakelit másodvirágzását éli, idén januárban Angliában 1,3 millió lemezt adtak el, ilyen utoljára 1995-ben fordult elő. Hasonló láz megy végbe az Egyesült Államokban is, ahol tavaly több mint hatmillióan vásároltak maguknak LP-ket, sokéves lefele zuhanó trendet megtörve ezzel.

De a mostani látványos felemelkedés mögött az is van, hogy iszonyatosan mélyről kellett felállnia az iparnak: hiába a növekvő lemezeladások, Angliában a bakelitpiac még mindig csak 2 százalékát teszi ki a teljes zenei piacnak. 2014 legjobban fogyó bakelitlemeze az országban amúgy a Pink Floyd The Endless River című albuma volt. (NME)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.