A szíriai média szerint orosz katonák is harcolnak Aszad elnök oldalán

külföld
2015 szeptember 03., 03:34
comments 325

A szíriai állami tévé és más helyi média is arról számolt be, hogy orosz katonák orosz felszereléssel harcolnak Bassár al-Aszad elnök oldalán a szíriai polgárháborúban. Több felvételen is látni orosz katonai járműveket és orosz drónokat, sőt, az állami tévé egyik bejátszásában azt is hallani, hogyan a katonák oroszul beszélnek egymással.

Egy, az al-Núszra Fronthoz (az al-Kaida szíriai szárnyához) köthető felhasználó fotóján orosz drónoknak tűnő tárgyal láthatók Idlíb fölött.

Egy hajózási blog és közösségimédia-bejegyzések szerint pedig egy orosz hadihajó dél felé indult a Boszporuszon keresztül, a fedélzatén hatalmas mennyiségű katona felszereléssel.

Hogy a népirtással és tömeggyilkosságokkal is vádolt Aszad-rezsimet orosz katonai tanácsadók is segítik, az több hónapja elterjedt hír, de ha a fenti felvételeken valóban az van, ami az elemzők gondolnak, akkor ezek az első bizonyítékai a tényleges orosz katonai jelenlétnek Szíriában. Ha a Kreml katonasággal is segítené Aszadot, annak az ő részükről azért lenne értelme, mert a szíriai elnök Moszkva legfőbb szövetségese a Közel-Keleten.

Ugyanakkor egyelőre az sem kizárható, hogy a felvételeken látható orosz katonák nem az orosz hadsereg tagjai, hanem szerződésesek, így pedig lenne némi távolság az orosz állam és Aszad között.

A nyugatbarát Szabad Szíriai Hadsereg egyik meg nem nevezett aktivistája azt mondta a TImes-nak, hogy az oroszok már régóta Szíriában vannak, és hogy az utóbbi időben még több orosz érkezett, A forrás szerint az oroszok egészen biztosan megerősítették jelenlétüket Szíriában.

Közben Moszkva továbbra is igyekszik védeni Aszadot a nemzetközi szervek vizsgálatai elől, az ENSZ Biztonsági Tanácsában többször megakadályozták már, hogy nemzetközi vizsgálat induljon az aszadista hadsereg vegyifegyver-támadásai ügyében. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.