Ausztria gyakorlatilag lezárta a határt

"A bevándorlók nem zavarják a közúti közlekedést, Ausztria mégis lezár"

Ezt Lázár János mondta Kötcsén, most próbálnak egyeztetni az osztrák kormánnyal, hogy mi történik. Ugye a magyarok velük és a németekkel egyetértésben buszoztattak több ezer menekültet a határra, az osztrákok és a németek is azt ígérték, hogy befogadják őket.

Ehhez képest még mindig 20-30 busz vesztegel a lezárás miatti dugóban.

Lázár arról beszélte, hogy szerinte a németek belátják, hogy

"az a nyilatkozat, amellyel felhívta a Magyarországon tartózkodó bevándorlókat, hogy menjenek Németországba, az nem volt pontos"

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ezzel együtt továbbra is szövetségesi, konstruktív a viszony Angela Merkel német szövetségi kancellárral.

Az egész nyilatkozatban a legelgondolkoztatóbb mégis az a rész volt, amikor a Vámosszabadi menekülttáborból Ausztria felé elindult emberekről beszélt.

Azt mondta, hogy velük kapcsolatban az osztrák állami szerveknek el kell dönteniük, mit fognak tenni.

És tényleg ez a helyzet.

A regisztrált menedékkérők szabadon mozoghatnak Magyarországon az uniós szabályoknak megfelelően. Uniós szabály az is, hogy a menekültügyi eljárást abban az országban kell lefolytatni, ahol a menekült először beadta a kérelmet az Unióban.

Így alakul ki az a helyzet, hogy ha valaki Magyarországon regisztrál, akkor utána átsétálhat Ausztriába, és ebbe a magyar hatóságok nem szólhatnak bele. Tényleg az osztrákokon múlik, hogy megállítják, meg tudják-e / akarják-e állítani ezeket az embereket a határon, vagy később visszaküldik-e őket Magyarországra, ha átlépik a két ország határát.