Az egész kontinensnek fel kell lépnie ez ellen a rohadt rezsim ellen! - írja Orbánról a Guardian

Egyéb
2015 szeptember 06., 20:59
comments 1537

Keményen nekimentek Orbán Viktornak külföldön ezen a vasárnapon. Az osztrák kancellár hazug és tehetetlen emberként mutatta be az osztrák közvéleménynek, az egyik svájci kormánypárt elnöke pedig követelte, hogy tiltsák ki Svájcból.

Ha mindez nem volna elég egyetlen napra, érdemes felidéznünk, hogy az angolszász sajtó is keményen gyalázza a magyar miniszterelnököt.

A volt nagykövet emberséget kér a magyaroktól Orbán kegyetlensége helyett

Hosszú publicisztikát írt a magyar menekültválságról Eleni Kounalakis, aki 2010-13 között volt az USA nagykövete Budapesten.

A cikk címe: Magyarország idegengyűlölő válasza.

Kounalakis szerint aggasztó, hogy Magyarország fogva tartja és zaklatja a háború elől menekülő embereket. Szerinte ha érteni akarjuk ennek a viselkedésnek az okát, akkor meg kell ismernünk Orbán Viktort, Magyarország nagyon erős miniszterelnökét. Orbán 2010 óta módszeresen gyengíti vagy számolja fel a demokratikus intézményeket. És amikor 2012-ben Hillary Clinton külügyminiszterként rászólt, hogy ez nem jó, akkor csak még nagyobb sebességre kapcsolat.

new york times kounalakis

A cikk bemutatja a kerítést, a menekültek ellen hergelő plakátkampányt, és hogy a magyar rendőrök úgy akarták táborokba vinni a menekülteket, hogy csapdába csalták őket. Ugyanakkor kitér arra a több ezer emberre is, akik önkéntesként vagy adományaikkal segítették a menekülteket.

Kounalakis azt feltételezi, hogy Orbán nem az európai jog miatt nehezíti meg a menekültek életét, hanem valójában példát akar statuálni, megmutatni, hogy nem érdemes Európába jönniük.

Idézi a FAZ-ba írt cikkét, ahol Orbán a muzulmánok érkezése miatt aggódik, és az európai keresztény kultúra végétől retteg.

Kounalakis viszont azért aggódik, hogy Orbán nézetei elterjednek Európában. Az amerikai diplomata emlékeztet, hogy az EU lassan és belső vitáktól terhelten reagál a válságra. Aggódik, hogy az Orbán-féle idegengyűlölők álláspontja is felülkerekedhet. Felszólít minden magyart és európait, hogy az együttérzés és az emberség kerekedjen bennük felül.

A Guardian vezércikkben gyalázza Orbánt

Az egész kontinensnek fel kell lépnie ez ellen a rohadt rezsim ellen! - így kezdődik a Guardian című brit napilap szerkesztőségi vezércikke, amelynek címe: Orbán, a borzasztó.

guardian cikk

A cikk  felütése hasonlít az amerikai diplomatáéra: a magyar kormány háború elől menekülő emberek életét keseríti meg. Emlékeztetnek, hogy a magyarok könnygázzal küldenek rendőröket az elkeseredett emberekre, és átverik őket, hogy táborokba tereljenek mindenkit. A cikk szerint ez szégyen a kormányra nézve, és valószínűleg foltot ejt az egész magyar nemzet becsületén is. Bár megemlítik az önkéntes segítőket is, jelezve, hogy nem az egész ország annyira gonosz mint a kormánya.

Ezután kis visszatekintés jön: Orbán leépítette a demokráciát, és Putyin szövetségeseként megnehezítette az EU dolgát, amikor Ukrajna érdekében kívánt a közösség fellépni.

Azt írják, hogy a helyzet Magyarországon napról-napra rosszabbodik. Idézik az új törvényeket, amelyek alapján börtönbe vethetik a kerítésen átjövő menekülteket és megerősítik a rendőrség hatalmát.

A Guardian is attól tart, hogy Orbán idegengyűlölő politikája tovább terjed, hiszen máris mellette van kvótaügyben Csehország, Szlovákia és Lengyelország is. A lap szerint ezt a politikát fejbe kell kólintani, mielőtt a sovinizmus tovább erősödik Európában. Amit pedig Orbán a muzulmánokról és a 150 éves török megszállásról mondott Brüsszelben, arra egyetlen szava van a Guardiannek:

szégyen.

A lap felszólítja az európai politikusokat, hogy kérjék számon Orbánt, és utasítsák vissza e mérgező szólamokat. Hiába bújik az európai jog mögé amikor magyarázkodik, valójában éppen az európai szellemmel száll szemben. A cikknek ez a vége:

"Az európai intézmények eddig nem számoltatták el ezért a viselkedéséért – most itt az idő, hogy megtegyék".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.