Megkezdődött a katonai mozgósítás

POLITIKA
2015 szeptember 09., 18:35

Nem sokkal azután, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter állítólag az Orbán Viktorral folytatott, elmérgesedett vitái után lemondásra kényszerült, minden eddiginél drasztikusabb intézkedéseket hoztak a Magyar Honvédség vezetői.

Az Index információi szerint a laktanyákban mozgósítást rendeltek el, a Honvéd Kórházban pedig lajstromozni kezdték az alkalmazottak közül azokat, akiket szükség esetén el lehet vezényelni Budapestről.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn este nézte meg, hogy mi történik a magyar-szerb határon, és utána a Napi gazdaságból Magyar Időkké átvedlett kormánypárti újságnak azt mondta, hogy

„Fel kell gyorsítani a kerítésépítést, és ehhez nagy létszámú élőerőt kell biztosítani. Mindenkinek fel kell készülni az intenzív munkára a következő hetekben.”

Ezen kívül a kormány múlt héten megszavazott törvénycsomagja már lehetővé teszi azt is, hogy a bevándorlás okozta krízishelyzetre tekintettel a katonaságot is be lehessen vetni határvédelmi feladatokra.

Hende még minisztereként azt mondta a a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottságok együttes ülésén, hogy az új törvények akár 3000-3500 fő bevetését is lehetővé teszik a honvédségnél.

Sajtóértesülések szerint Hende lemondásához közvetlenül a kerítésépítés elhúzódása vezetett, állítólag Orbán keményen számon kérte a késésért, amit az öreg szamuráj nem tudott elviselni, inkább a karrierharakirit választotta.