Lázár: A szerbek naponta 80 migránst vesznek vissza

politika
2015 szeptember 10., 10:54

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azok a külföldi híradások, amik embertelennek állítják be a magyar kormány fellépését a bevándorlásügyben, hamisak és félrevezetőek. A miniszter azt mondta, hogy a kormány mindenkivel emberi módon bánik és megfelelő ellátást nyújt a migrásoknak.

„A kormány nemcsak azért tartja fontosnak a megfelelő ellátást, mert ez jogi kötelesség, hanem azért is, mert ez a magyar emberek erkölcsi kötelessége is”

- így a miniszter.

Viszont kijelentette azt is, hogy a kormány feladata a káosz megelőzése a rend fenntartása, de ezt a feladatot nem úgy látjuk el, hogy „ha valaki leül az autópályán, annak ételt adunk és fedelet a feje fölé.”

Lázár szerint fontos, hogy a magyar állam

nem a segítséget viszi az emberekhez, hanem az embereket fogja a segítségnyújtási pontokra szállítani.

Egyebekben viszont a magyar kormány elkötelezett a bevándorlók ellátására, csak annyit kér cserébe, hogy az ide érkezők tartsák be a magyar törvényeket.

„Az együttműködőknek segítséget nyújtunk. Akik ezt megtagadják, akár a német kormány felhívására is, azok lemondanak erről a lehetőségről.”

A miniszter azt mondta, hogy a Magyarországra nehezedő nyomás egyre nagyobb, eddig 176 ezer migráns lépett be az országba, és közülük nagyjából 90 ezer az elmúlt 52 napban érkezett. Szerdán relatív rekordot is döntött az érkezők száma, összesen 3321 fő érkezett egyetlen nap alatt.

A nyomásra tekintettel a parlament néhány napja egy sor jogszabályt módosított, ezek miatt pedig

szeptember 15-től új helyzet áll majd elő.

Ekkor várhatóan ki is hirdetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

Keddtől tehát a migránsok a déli határon lévő BÁH-pontokhoz, ahol beadhatják a menekültkérelmüket. Ezután az állam ellátást és védelmet nyújt nekik, amíg le nem zárul a gyorsított menedéki eljárás. Lázár szerint ez maximum 12 napig tarthat.

Ugyanakkor a szerbeknek is ki kell venniük a részüket a bevándorlók ellátásából, ezért is nyilvánította a parlament biztonságos harmadik országnak Szerbiát, hiszen így vissza lehet küldeni oda az embereket. Pintér Sándor belügyminiszter erről egyeztetett éppen csütörtökön szerb kollégájával. Jelen állás szerint szeptember 15. után

Szerbia naponta 80 migránst vesz majd vissza.

Természetesen csak olyanokat fogadnak, akik Magyarországon nem kapnak menekültstátuszt.

A fizikai határzár közben épül Lázár szerint bár a határidő október vége, a kerítés akár szeptember 30-ra is készen lehet. Az építés gyorsan megy, naponta 10 kilométert haladnak vele.

A kormány reméli, hogy az új rendszer miatt a migránsok útvonala megváltozik majd, és elkerülik Magyarországot, aki meg továbbra is erre jön, arról remélik, hogy betartja majd a törvényeinket.

A kész kerítés magyar oldalán magyar rendőrök és katonák állnak majd, akik a határátkelőkre terelik majd a kerítés túloldalára érkező bevándorlókat. Ők csak akkor jöhetnek át a határon, ha hivatalosan beadják a menekültkérelmüket. Ha esetleg a kerítésen próbálnak átjönni, börtönbüntetést kockáztatnak, ugyanis az illegális határátlépést bűncselekménnyé nyilvánította a parlament.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.