A hosszú életű dohányosok különleges génkészlettel rendelkezhetnek

2015 szeptember 11., péntek 20:00
217

Mindenkinek van egy ismerőse, aki mindig tök egészséges, még annak ellenére is, hogy dohányzik, mint a fene. A Kaliforniai Egyetem egyik új kutatása kimutatta, hogy ezek az emberek jó eséllyel olyan, különleges génkészlettel rendelkeznek, ami eleve hosszabb életre predesztinálja őket.

Átlagosan a dohányosok várható élettartama 10 évvel rövidebb, mint a nem dohányosoké, mégis van a világon jópár 80 fölötti cigis is. Ilyen embereket vadászott össze a kutatócsoport, és hasonlította össze a génkészletüket 700, 50 és 70 év közötti átlagos dohányoséval. A vizsgálatban találtak bizonyos géneket, amik birtokosai hosszabb élettartamra számíthatnak. Végül összeállítottak egy 215 génből álló hálót, ami valószínűleg abban is segít, hogy bizonyos dohányosok szervezete ellenáll a dohányzás okozta betegségeknek.

Ugyanezt a génhálót keresni kezdték a nemdohányzókban is, és kiderült, hogy akikben ez megvan, az nemdohányosként is nagyobb valószínűséggel élnek hosszabb életet, és kisebb az esélye annak, hogy szervezetükben rákos elváltozás alakuljon ki.

Így a kutatás összességében ahhoz tett hozzá, hogy megtaláljuk a hosszú élet titkát.

De azért ez alapján senki ne kezdjen el dohányozni, ezek az ellenálló gének nagyon kevés emberben találhatóak meg. És ha meg is vannak valakiben, akkor is jobban jár, ha leteszi a cigit vagy eleve hozzá se nyúl. (Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt