Az Európai Bizottság megint leokézta pár dologban a paksi bővítést

POLITIKA
2015 szeptember 11., 18:52
comments 70

A Paks II. beruházás fontos uniós jóváhagyási folyamaton van túl

- mondta pénteken egy londoni szakmai rendezvényen Aszódi Attila.

A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért (nem kormányzati megfogalmazásban: a paksi bővítésért) felelős kormánybiztos az atomenergia használatát és fejlesztését támogató Nukleáris Világszövetség (World Nuclear Association, WNA) Londonban rendezett idei éves értekezletének péntek esti záró panelbeszélgetésén bejelentette: az Európai Bizottság a héten értesítette a magyar kormányt arról a véleményéről, hogy a Paks II. beruházás megfelel az Euratom-szerződésben foglalt célkitűzéseknek.

Aszódi Attila szerint ez azt jelenti, hogy

technikai értelemben, energiapolitikai, energiabiztonsági és nukleáris biztonsági szempontból tekintve az Európai Bizottság elfogadta Paks II.-t.

„Ez nagyon-nagyon fontos mérföldkő számunkra.”

A kormánybiztos szerint remélhető, hogy a paksi beruházással kapcsolatos, még a bizottság előtt lévő ügyeket is hamarosan le lehet zárni.

A beruházás pénzügyi modellje - elsősorban az orosz hitelfinanszírozás kedvező kamata - lehetővé teszi a tőkeköltségek alacsonyan tartását. Aszódi Attila szerint a pénzügyi modellből következtethetően, az erőmű teljes élettartamára vetítve 50-55 euró/megawatt-óra lesz az áramtermelés várható költsége.

A kormánybiztos szerint elemzések sora utal arra, hogy az erőmű gazdaságosan lesz üzemeltethető a beruházás után.

(Persze elemzések másik sora meg pont ennek az ellenkezőjéről szól.)

A Bizottság ezzel azonban még nem adott teljesen zöld utat.

A függőben lévő kérdések között szerepel, hogy van-e állami támogatás a beruházásban, vagy nincs. „Mi bemutattuk a számainkat, elvégeztük a szükséges elemzéseket, amelyekből az jön ki, hogy ez a projekt megáll a lábán a piacon, nem kell állami támogatás ahhoz, hogy megtérüljön a befektetett tőke (...) Most Brüsszelen a sor, hogy kialakítsa véleményét“ - mondta a londoni rendezvényen a kormánybiztos.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.