Az európai liberálisok az Európai Bizottsághoz fordultak a magyar törvénymódosítások miatt

Az Európai Parlament liberális képviselőcsoportja mély aggodalmának adott hangot, és az Európai Bizottság elnökéhez és első alelnökéhez fordult a Magyarországon a migrációs válság miatt a múlt héten elfogadott törvénymódosítások miatt.

A frakció azt kéri Jean-Claude Juncker EB-elnöktől és Frans Timmermanstól, hogy a bizottság vizsgálja meg a módosított jogszabályokat, és állapítsa meg, hogy összeegyeztethetőek-e az uniós joggal és szerződésekkel.

Guy Verhofstadt frakcióvezető szerint Orbán Viktor brutális fellépésre készül az Európába menekülőkkel szemben, aminek az egész EU-t nyugtalanítania kellene, és eljött az idő, hogy a brüsszeli testület közbeavatkozzon. A belga politikus emlékeztetett, hogy a menekülteknek oltalmat biztosít a nemzetközi jog, emberségesen kellene bánni velük, nem pedig megalázni őket. Azt kérdezte:

„Hány kerítést kell Orbán úrnak építenie, míg a bizottság reagál? Hányszor szegheti meg Magyarország az EU értékeit és törvényeit, míg a bizottság tesz valamit?”

A képviselőcsoport holland alelnöke szerint Magyarországon kezd teljesen kicsúszni a helyzet az ellenőrzés alól, és mindent meg kell tenni az ott lévők sürgős megsegítése érdekében, Magyarországnak pedig meg kell felelnie a nemzetközi és az uniós jog előírásainak. Sophie in' t Veld ezért arra kéri az EB, az Európai Tanács és az EP vezetőjét, hogy gyakoroljanak nyomást a magyar miniszterelnökre.

„A helyzet robbanásveszélyes, és inkább órákon, mint napokon belül kell megoldani. Még több áldozatra, és talán erőszakra is számítani kell, ha Európa nem cselekszik azonnal. A csöndes diplomácia ebben a helyzetben nyilvánvalóan nem elegendő” – mondta a holland liberális politikus.

A Junckerhez, Timmermanshoz és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztoshoz címzett levélből az derül ki, hogy a liberális politikusok azt tartják aggályosnak, hogy az új jogszabályok bűntetté nyilvánítják és börtönnel fenyegetik a határsértést, és a rendőrség bármilyen magántulajdonú ingatlant átkutathat az igazságszolgáltatás felhatalmazása nélkül. (Ez utóbbi most úgy néz ki, nem megy át.) (MTI)