Elkaptak egy orosz gépet a magyar Gripenek a Balti-tenger felett

hadsereg
2015 szeptember 12., 13:23
comments 204

A magyar Gripeneket péntek délután sikeresen befogtak és azonosítottak egy azonosítatlan repülőgépet. A riasztást okozó gép egy orosz An-26-os katonai szállítórepülőgépnek bizonyult a Balti-tenger felett. A felszállást és az elfogást a NATO németországi Egyesített Légivezetési Központjából rendelték el.

A NATO Balti Légtérrendészeti missziója keretében idén szeptembertől, négy hónapon keresztül, Németországgal közösen, Magyarország látja el Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét. A misszióban több mint nyolcvan magyar katona és négy JAS-39 Gripen repülőgép vesz részt.

Mivel Észtország, Lettország és Litvánia nem rendelkezik vadászrepülőgépekkel, a 2004-es NATO-csatlakozásuk óta a szövetséges országok garantálják légterük biztonságát, melyet a kollektív védelem jegyében, négyhónapos váltásokban végeznek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.